Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a Magyar Honvédség nagyjavításon átesett AN-26-os szállítórepülőgépe

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2015. június 28. 15:00

Berepülve, alkalmassági bizonyítvánnyal tért haza Kijevből a 406-os oldalszámú AN-26-os repülőgép. Ezzel újabb szállítórepülőgép áll a Magyar Honvédség rendelkezésére a hamarosan kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatok logisztikai biztosítására.

A három hónapos, úgynevezett nagyjavítást még március végén rendelte meg a honvédelmi tárca, több, mint 700 millió forintért, amely után újabb évekig biztosított a Magyar Honvédség szállítórepülőgépe. A gyártó által felhatalmazott kijevi javítóüzemben teljes körű javításon és ellenőrzésen esett át a haditechnikai eszköz: szinte darabjaira szedték, megvizsgálták, s amit kellett részben vagy teljesen felújítottak illetve kicseréltek. A Fenntartó Operatív Munkacsoport – a repülőműszaki szakmát legmagasabb szinten egyesítő fórum – műszaki követelményei szerint a gép sárkányszerkezetének fődarabjait és segédberendezéseit kellett átvizsgálni és szükség szerint javítani.

1595996466

Az átfestett AN-26-os hajtóművei ugyanazt a több évnyi repült óra üzemidőt kapták, mint a teljes repülőgép, amelybe GPS-t és SzD-75 ferdetávolság-mérőt is helyeztek, üléseit pedig átalakították. Az idén áprilisban nagyjavításra átadott „Ancsa" visszaellenőrzését – a repülőgép és rendszerei földi ellenőrzését, valamint hajtómű próbáját – június közepén hajtotta végre egy magyar szakértői csoport Kijevben. Ezt követően június 23-án magyar légiközlekedési hatósági szakemberek, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szállítószázad hajózó és műszaki állománya a helyszínen elvégezte a tesztrepüléseket.
A repülőgép végül légialkalmassági bizonyítvánnyal tért haza a kecskeméti repülőbázisra.

1595996466

Ezzel a Magyar Honvédség immár újabb szállítórepülőgéppel áll készen az augusztus végén elkezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatok ellátásának logisztikai biztosítására is.

1595996466

Fotó: dr. Toperczer István alezredes