Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a magyar békefenntartók a Sínai-félszigetről

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 2. 7:23

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással vonták le a magyar zászlót az egyiptomi Sharm el-Sheikhben, a Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Force and Observers – MFO) déli táborában április 1-jén, szerdán. A magyar kontingens 20 év szolgálat után vonult ki a műveleti területről. Az utolsó váltás 42 békefenntartója − 26 katona és 16 rendőr − a pápai Nehéz Légiszállító Ezred egyik C−17-es szállító repülőgépével tért haza Magyarországra.

1595990491

„Az elmúlt két évtizedben a Magyar Honvédség büszke tagja volt a Többnemzeti Erők és Megfigyelők missziójának" − mondta az MFO déli táborában, a magyar kontingens műveleti területről történő kivonása alkalmából rendezett ünnepségen dr. Böröndi Gábor dandártábornok. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke hozzátette: az MFO-ban való részvétel 1995-től nagyon fontos volt Magyarország számára, és ez volt az első olyan misszió, amelyben a kezdetektől kontingensnyi erővel vettek részt a magyar katonák és rendőrök.

„Az elmúlt húsz évben 39 váltásban több mint 800 katona és rendőr szolgált a Sínai-félszigeten, az MFO két táborában" − fogalmazott Böröndi tábornok, aki hangsúlyozta: összegezve az elmúlt két évtizedben elvégzett munkát, elmondható, hogy a magyar kontingens teljesítette feladatát és más nemzetekkel együtt hozzájárult a térség békéjéhez, biztonságához.

1595990491

Dicsérte a magyar katonák és rendőrök munkáját Denis Thompson vezérőrnagy, az MFO parancsnoka, illetve Osama Adb el-Aziz vezérőrnagy, az egyiptomi MFO-összekötő csoport parancsnoka is. Mint hangsúlyozták, büszkék arra, hogy együtt dolgozhattak a magyar kontingens tagjaival.

Bár a magyar katonák és rendőrök műveleti feladataikat március 22-én éjfélkor átadták a kanadai kontingens tagjainak, a húsz évig tartó magyar szerepvállalás hivatalosan április 1-jén, a magyar zászló ünnepélyes levonásával ért véget. A lobogót Szudár Csaba százados, Rikkers Attila főtörzsőrmester és Kiss Orsolya törzsőrmester vonta le a tábor ceremóniaterén található zászlórúdról és adta át Ócsai Géza alezredesnek, a magyar kontingens parancsnokának, aki viszont Böröndi Gábor dandártábornok számára nyújtotta át megőrzésre.

1595990491

A délutáni órákban megtartott ünnepségen − amelyen többek között jelen volt dr. Balogh István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-Proliferációs Főosztályának vezetője, Mergancz Sándor rendőr dandártábornok, a Belügyminisztérium kiemelt főtanácsadója, illetve dr. Kveck Péter, hazánk egyiptomi nagykövete − a magyar kontingens tagjai valamennyien átvehették az MFO-medált, többen pedig misszió-, illetve táborparancsnoki elismerést is kaptak.

Böröndi Gábor dandártábornok a honvedelem.hu kérdésére válaszolva a rendezvényt követően elmondta: a Honvédelmi Minisztérium vezetése a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen áttekintette a Magyar Honvédség szerepvállalását a béketámogató műveletekben, és azt a döntést hozta, hogy a balkáni szerepvállalás erősítése, illetve az afganisztáni misszió megtartása mellett ki kell választani azokat a missziókat, amelyekben csökkenti vagy éppen kivonja erőit. Egyeztetve a MFO vezetésével, az a döntés született, hogy húsz év után megérettek a feltételek arra, hogy a kanadai kontingensnek adjuk át a misszió rendészeti feladatait.

1595990491

Ócsai Géza alezredes kérdésünkre kiemelte: sikeres volt az utolsó váltás tevékenysége a Sínai-félszigeten. A misszió valamennyi kontingense és nemzete az utolsó percig nagy tisztelettel viseltetett a magyar rendészek iránt.

A magyar MFO-kontingens 39. váltásában szolgáló 26 katona és 16 rendőr a Nehéz Légiszállító Ezred egyik C−17-esével április 1-jén, az esti órákban tért haza Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol családtagjaik és hozzátartozóik várták őket.

1595990492

Fotók: a szerző felvételei