Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd a katonagenerációk között

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2019. október 7. 16:12

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megalakítása óta törekszik rá, hogy hidat építsen múlt és jelen közé – hangsúlyozta Szabó István honvédelmi államtitkár, a 28. Katonanemzedéki Találkozó megnyitóján október 7-én, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

1596069809

Az államtitkár kiemelte: huszonnyolc esztendővel ezelőtt az első Katonanemzedéki találkozó a „Kézfogás a hon védelméért" jelmondattal kezdődött, amely magáért beszélt, és különös jelentőséggel bírt. „Jó érzés látni, hogy az összetartozás, az egységben gondolkodás az aktív katonai szolgálatot követően is folytatódik, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége évről évre komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megtartsa a Katonanemzedéki találkozó hagyományát. Az ország kormánya által 2016-ban meghirdetett Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program legfontosabb célkitűzései között megjelenik az eltökélt, szilárd hivatástudattal rendelkező honvédség kialakítása olyan módon, hogy biztosítva legyen a társadalomból építkező hátország, amely önként, de tudatosan gondolkodik és tesz az ország biztonságáért. Tudatos társadalom, amely tisztában van a haza védelmének fontosságával. Ennek a társadalomnak alapvető pillérei önök, akik sok évtizedes tapasztalatukkal nyugállományba vonulásuk után is szolgálják a közösséget, építik kapcsolataikat, átadják tapasztalataikat a fiatalabb generációknak" – húzta alá a honvédelmi államtitkár.

1596069810

Szabó István hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium örömmel tapasztalja, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége úgy szövetségként, mint tagszervezetein és azok tagságán keresztül a mindennapokban is őrzi a Katonanemzedékek Találkozója által célként kitűzött eszmét, a több nemzedéket átölelő fegyvernemi és csapathagyományokat.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke válaszában leszögezte: a szövetség szeretne tevékeny részese lenne a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak.

1596069810