Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isten éltesse Magyarországot, a hon védelmezőit!

Szöveg: Révész Béla |  2019. augusztus 20. 11:11

Az esküjükben megfogalmazott magasztos gondolatokat soha, egy pillanatra se felejtsék el! – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országház előtt augusztus 20-án, a Szent István napján tartott ünnepélyes honvéd eskütételen.

1599207205

Mintegy száznegyvenen – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon 2019 nyarán végzett honvédtiszt-jelöltek, a polgári életből állományba vett pályakezdő hivatásos és szerződéses tisztek, valamint önkéntes tartalékos tisztek – tettek ünnepélyes katonai esküt a nemzet főterén kedden, Szent István király ünnepén. A nemzeti lobogó felvonása után Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntötte a tisztjelölteket.

A tárcavezető a honvédeskü különleges, semmihez sem hasonlítható mondataira hívta fel a figyelmet. „Egyedülálló eskü ez, ahol valaki az ember számára legértékesebb, legdrágább dolgot, az életét ajánlja nemzete szolgálatáért" – mondta Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a honvéd név szintén egyedülálló a világon, amelynek használatára méltónak kell bizonyulni. „Legyenek rá büszkék, és legyenek mindig méltók a szolgálatára. Mutassanak példát bátorságból, a haza iránti hűségből és szeretetből, bajtársiasságból, s ha a helyzet úgy kívánja, kövessék elődeink példáját, és bátran küzdjenek Magyarország, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért."

1599207206

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a béke törékeny dolog, amelyet mindig óvni, védeni kell. Ahhoz, hogy megőrizzük, Magyarországnak erős, jól felszerelt honvédségre van szüksége. A kormány azért indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy a Magyar Honvédség maradéktalanul meg tudjon felelni a 21. század kihívásainak. Rámutatott, hogy a Program középpontjában mindig az ember, a katona áll, akinek soha nem szabad elfeledni az esküjében megfogalmazott magasztos gondolatokat. „Augusztus 20-a, állami ünnepünk alkalmából Isten éltesse Magyarországot, a hon védelmezőit!" – zárta beszédét Benkő Tibor.

A tárcavezető köszöntője után a honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütétele következett, amelyet – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – kardrántással erősítettek meg. Az eskü szövegét Áder János köztársasági elnök vette át.

1599207206

Az államfő ünnepi köszöntőjében a harminc évvel ezelőtt történt hazai eseményeket – a márciusi ünnepet, a Vasfüggöny lebontását, Nagy Imre és mártírtársai újratemetését, az első olyan augusztus 20-át, amelyet ismét Szent István ünnepének neveztek – sorsfordító esztendőként jellemezte. „1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyant ajándék, hogy a szabadság közös munka gyümölcse, közös alkotás, közös áldozat" – mondta Áder János. A köztársasági elnök rámutatott: a katonai esküben vállalt hűség éppen a szabadság megőrzésének záloga, s a haza iránti ragaszkodás végső bizonyítéka. „Önökön is múlik, hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották, hogy szabad, erős, független európai ország lehessen" – mondta a frissen esküt tett katonáknak Áder János.

Az eseményen a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter mellett jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A tisztavatás után a Duna fölött légi parádét láthattak az érdeklődők, amelyet a Honvédelmi Minisztérium és a haderő vezetői is megtekintettek.

1599207206

Fotó: Dévényi Veronika és Szabó Lajos zászlós