Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonának állt a Kowalsky meg a Vega

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. november 21. 16:33

Csatlakoztak az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez a Kowalsky meg a Vega tagjai – jelentette be a zenekar november 21-én, kedden a táborfalvai gyakorlótéren, ahol az új, a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével elkészült klipjüket is bemutatták.

1596041494

A sajtótájékoztatón dr. Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta: a zenekar kereste meg a tárcát azzal a kéréssel, hogy lehetőségeihez mérten működjön közre a Tizenötmillióból egy című klipjük elkészítésében. A filmen keresztül a rajongók megismerhetik a magyar katonák életét, elhivatottságát és bátorságát. A miniszter örömét fejezte ki, amiért a zenekar tagjai úgy döntöttek, vállalják az önkéntes tartalékos szolgálatot, hiszen a tárca célja, hogy minél többen csatlakozzanak a honvédelem ügyéhez. „Ez erősítheti leginkább nemzeti összetartozásunkat" – mondta dr. Simicskó István. Hozzátette: nem véletlen, hogy a Magyar Honvédség a legmagasabb presztízsű szervezet ma az országban, és az sem, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa.

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a zeneszám olyan örök érvényű értékekről szól, mint a szeretet, az összefogás, a bajtársiasság, valamint a család, de a katonai eskü is visszaköszön benne. „Ez jót tesz mindenkinek – katonának és civilnek egyaránt –, aki összefogásban gondolkodik, aki vallja ezeket az értékeket" – fogalmazott a miniszter.
Dr. Simicskó István bízik benne, hogy sok emberhez eljut az üzenet, és sokan megfontolják majd, hogy csatlakozzanak a honvédséghez. Elmondta azt is, hogy a tárca nagy célokat tűzött ki maga elé, amelyeket a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban fogalmaztak meg. Ezen célok között szerepel, hogy a következő tíz évben a hadsereg létszámát 30 ezer főre, a tartalékos állomány létszámát pedig 20 ezer főre növeljék; az önkéntes tartalékos rendszert új alapokra helyezték. A cél, hogy minden járásban legyen egy századnyi katona.

1596041494

Balázs „Kowalsky" Gyula, a zenekar frontembere azt mondta: mindenképpen szükségük volt külső segítségre, mert bonyolult és összetett forgatókönyvet írtak a kliphez. Végül a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, konkrétan pedig az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár segítségével sikerült megvalósítani a most megjelent zeneszámhoz tartozó videót. Érdekesség, hogy abban csak színészek szerepelnek, a zenekar tagjai nem, viszont a záró werkfilmben már a tagok is feltűnnek.

Kowalsky felidézte: a tárcával folytatott tárgyalások közben merült fel az ötlet, hogy a zenekar tagjai vegyenek részt egy ötnapos kiképzésen a különleges dandárnál, ahol megismerkedhetnek a szolgálat alapjaival. Az öt nap alatt részt vettek éjszakai menetgyakorlaton, vezethettek harcjárművet, ejtőernyővel ugrottak és helikopteren utaztak. A forgatás közben érett meg bennük az elhatározás, hogy csatlakozzanak a tartalékosokhoz, így hamarosan túleshetnek az alapkiképzésen is. Motiváló volt számukra az is, hogy az önkéntes tartalékosok békeidőben részt vesznek a katasztrófák utáni mentesítésben – tette hozzá. „Ha nem lenne békeidő, akkor is szerepet kellene vállalnunk a haza védelmében, ami nekünk is ugyanúgy feladatunk, mint minden egyes állampolgárnak" – hangsúlyozta Kowalsky.

A zenekar tagjai a sajtótájékoztatón írták alá az önkéntes tartalékos szerződést, majd egy elismerést is átvehettek dr. Simicskó Istvántól.

Fotó: Dévényi Veronika
További képek hamarosan!