Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezet fogtak a honért

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. október 12. 17:47

A honvédelem össznemzeti ügy, nem csupán a katonák dolga. A katonanemzedéki találkozók egyik fontos célja az, hogy erre rávilágítson – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 12-én, pénteken Balatonakarattyán.

1599194591
A XVII. Katonanemzedéki Találkozón tartott nyitóelőadásában dr. Benkő Tibor átfogó képet adott a jelenlévőknek a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség minden fegyverneme technikai megújuláson megy át, az illetékesek pedig figyelemmel vannak a rendszer legfontosabb szereplőjére, a katonára is.

1599194591
„Nagyon lényeges, hogy hatékonyan szólítsuk meg a fiatalabb korosztályt. Látniuk kell: a 21. században is presztízsértékkel bír katonának lenni. Még vonzóbbá kell tennünk a katonai szolgálatot, és ehhez minden téren a körülmények fejlesztésére van szükség" – húzta alá a honvédelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy tervezik a haderő létszámának növelését is. Ez az önkéntes tartalékos rendszert is érinti.

1599194591
Dr. Benkő Tibor elmondta: a nyugállományú katonákra szintén nagy szüksége van a rendszernek. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) rendezte találkozók jelmondata – „kézfogás a honért" – is pontosan arra irányítja rá a figyelmet, hogy a honvédelem össznemzeti ügy.

1599194591
A találkozón az előadások előtt a honvédelmi miniszter jelenlétében az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban felavatták a Katonanemzedéki Találkozók emléktábláját. Mivel az idei találkozó a Magyar Honvédség 170. évének jegyében telik, a résztvevők egy kiállítást és egy fegyverbemutatót is megtekinthettek.

1599194592
Fotó: a szerző felvételei