Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon

Szöveg: MH 2. KRDD | Fotó: Pápai József főtörzsőrmester |  2019. november 30. 6:57

Közös magyar-amerikai gyakorlatot (JCET 2019) tartottak októberben és novemberben az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. Az évek óta tartó folyamatos együttműködés keretében többnemzeti környezetben a különleges erők által alkalmazott eljárásokat gyakorolják a két nemzet csoportjai.

1596072719

Az öthetes gyakorlat az ismeretek megosztására és bővítésére épült, elősegítve az elkövetkezendő évek közös munkáját. A kiképzés első részében – a légi műveletek fázisa során – a csoportoknak lehetőségük nyílt elsajátítani a CV-22 és Mi-8 típusú légi járműből való ejtőernyős ugrást, valamint gyors kötéllel (fast rope) való különböző kijuttatási módok alkalmazását.

A résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeinek, egymás fegyvereinek, optikai eszközeinek megismerésére és használatuk elsajátítására jó alkalmat biztosított a lövészet fázis, ahol éleslövészetre is sor került könnyű és nehéz fegyverekkel. A helységharc fázisban a magyar és az amerikai fél egyaránt bemutatta, kiértékelte majd egységesítette a kisalegység és épületharcászat során alkalmazott eljárásmódokat. Az egyéni képességek fejlesztése, szinten tartása, a műveleti eljárások egységesítése is a kiképzési célok között szerepelt.

1596072719

A záró gyakorlatot megelőző tervezés végigkísérte a kiképzést, amelynek befejező akkordjaként nagyszabású, a valóságot megközelítő művelettel bizonyították a gyakorlat eredményességét. A magyar és amerikai különleges műveleti csoportoknak valósághű szituációban – háborús környezetben – kellett egy ellenálló vezetési pontot felszámolniuk. A feladat komplexitását jól tükrözi, hogy a művelet végrehajtásához szükség volt az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ által biztosított PSYOPS csoport, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis MI-24 harci helikoptere és egy katonai kutyás csoport támogatására, a belügyi erőkkel közösen. A rohamlövész osztag egy szakasza közben a területet körkörösen biztosította, a műveletben megsérült katonákat az egészségügyi csoport látta el.

A gyakorlat ünnepélyes zárására november 29-én került sor, ahol a részt vevő állomány elismeréseket vett át.

GALÉRIA