Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek a magyar Gripenek a Baltikumba

Szöveg: Tőrös István |  2015. augusztus 27. 14:41

Megkezdődött a visszaszámlálás a Baltic Air Policing (BAP) harminckilencedik – magyar – váltásának jelképes óráján. 2015. szeptember 1-jétől 4 hónapig – a német légierő Typhoonjaival együtt – a kecskeméti JAS-39-esek őrködnek Észtország, Lettország és Litvánia felett. A gépek augusztus 27-én, csütörtökön indultak el Kecskemétről a Baltikumba.

1595999211

A Magyar Honvédség életében mérföldkőnek számító küldetésre több mint fél éve készültek a kecskeméti légibázis repülőgép-vezetői, műszaki katonái és logisztikai szakemberei. A Gripen század pilótái februárban harci szimulátoros képzésen vettek részt Stockholmban, majd ezt követően a svédországi Vidsel lőterén éles légiharc rakéta-, illetve a tenger felett gépágyú lövészeten bizonyíthatták tudásukat. Ezután svéd és cseh Gripenekkel közös nemzetközi hadgyakorlat következett, ahol az együttműködés lehetőségeinek gyakorlására volt mód.

Júniusban a légi tankolást gyakorolhatták a Puma század pilótái, végül a repülési ismereteiket éjszakai felszállásokkal bővíthették. Mivel a riasztások utáni járőrtevékenységre javarészt a tenger felett kerül sor, így szükséges volt a túlélőképesség gyakorlására is a szolnoki bázison, és egy pisztolylövészeten is részt kellett venniük.

1595999212

Természetesen a Baltikumba kitelepült magyar Gripeneket a biztonságos repülés megteremtéséhez szükséges műszaki gárda segíti majd a helyszínen – az őket szállító litván és magyar szállítógépek startoltak először augusztus 27-én, csütörtökön reggel a kecskeméti betonról. A Baltic Air Policing feladatban részt vevő JAS-39-esek pedig a kora délutáni órákban szálltak fel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról és közel másfél órás repülőút után érkeztek meg Litvániába. A küldetéshez szükséges felszerelések konténerekben a „földi lépcső" segítségével már jóval előbb útnak indultak, így a ma délután leszálló vadászgépeket már rendezett körülmények várták a Zoknia nevű egykori orosz repülőbázison.

Fekete Tamás alezredes – megbízott bázisparancsnok-helyettes –, a BAP kontingens parancsnoka indulásuk előtt elmondta, hogy a szükséges jogosítások fenntartása miatt a Gripen század valamennyi hajózója részt vesz a küldetésben, így váltásokban fogják adni a készültséget Litvániában és Kecskeméten is.

A hivatalos átadás-átvételi ünnepséget augusztus 31-én, hétfőn rendezik meg.

1595999212


Fotó: Snoj Péter és a szerző felvételei