Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás Hódmezővásárhelyen és Röszkén

Szöveg: Antal Ferenc – Galambos Sándor |  2015. november 3. 17:51

Szakmai látogatást tett dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós laktanyában, illetve Röszkén, a határátkelő mellett kialakított tranzitzónában november 3-án, kedden.

1596003387

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök Hódmezővásárhelyen először Huszár János vezérőrnagy, az Előretolt Vezetési Pont parancsnokának előadását hallgatta meg a tömeges migráció okozta válsághelyzettel, az Ideiglenes Biztonsági Határzárral, valamint a Balaton 2015 elnevezésű közös kiképzéssel kapcsolatban.

Elhangzott: a Balaton 2015 célja, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére való felkészülés és tapasztalatcsere, valamint kiváló lehetőség az országok közötti összefogás és a katonai együttműködés elmélyítésére is.

1596003387

A prezentációt követően a tárcavezető és a vezérkarfőnök megtekintette a kiképzésen résztvevő magyar-cseh kontingens statikus és dinamikus bemutatóját.

Simicskó István a rendezvényen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: amennyiben szükséges, a Magyar Honvédség gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a magyar-román határ bizonyos szakaszain. Hozzátette: a migránsok útvonala jelenleg Szlovénia és Ausztria felé vezet, és bízik benne, hogy nem lesz szükség határzár építésére a román határszakaszon.

A miniszter példaértékűnek nevezte a visegrádi négyek országainak együttműködését, azt, hogy szlovák és cseh rendőrök, illetve katonák segítik a magyar kollégáik munkáját.
Elmondta: a katonák felkészítése a Balaton 2015 közös kiképzésen zajlik. A magyar katonák a gyakorlat során át tudják adni az elmúlt hónapok során szerzett műszaki és logisztikai ismereteiket cseh és szlovák társaiknak.

1596003388

A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédség az elmúlt hónapokban, a rendőrséggel közösen nagyon komoly munkát végzett. Amellett, hogy a szerb és a horvát határszakaszon elkészült az ideiglenes biztonsági határzár, folyamatos a határ élőerős védelme, ráadásul a katonák számos gyakorlaton vettek részt. Ezzel egy időben pedig csaknem ezren külföldön missziós feladatokat látnak el.
Bebizonyosodott, hogy a honvédség magas színvonalon tudja ellátni feladatát, képes a magyar emberek biztonságát szolgálni – mondta. 

Simicskó István, dr, Benkő Tibor vezérezredes, és Huszár János vezérőrnagy a hódmezővásárhelyi program után a röszkei határátkelő mellett kialakított tranzitzónát tekintette meg. A katonai vezetőket dr. Lukács János rendőr dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya és dr. Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója tájékoztatta az ide érkező migránsok regisztrációjának és menekülti státuszuk elbírálásának a folyamatáról.

1596003388

A helyszínen látottakat értékelve Simicskó István a honvedelem.hu-nak elmondta: a magyar katonák és rendőrök kiválóan helytálltak, bizonyították tudásukat, felkészültségüket a válsághelyzet kezelésében. Hazánk fellépését korábban nagyon sokan kritizálták, mostanra viszont már egyre többen támogatják. Belátták ugyanis, hogy igenis szükség van a határ fizikai és életerős védelmére. Emberséges és odafigyelő eljárási rend kialakításával sikerült korrekt és tisztességes együttműködésre bírni a valóban menekültnek tekinthető személyeket.

„A jelenlegi migrációs helyzet globális probléma, amelyre globális válaszok kellenek. Viszont úgy érzem, hogy amit nemzetállami szinten meg lehetett tenni, azt a magyar emberek biztonsága, Európa külső határainak a védelme érdekében megtettük" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

1596003388

A magyar honvédelmi miniszter cseh kollégájával látogatott volna el a Balaton 2015 közös kiképzésre, de a kedvezőtlen időjárás miatt Martin Stropnicky gépe nem tudott felszállni Prágában.

Fotó: Rácz Tünde és Galambos Sándor