Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra játszott történelem: a tápióbicskei csata

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 4. 21:43

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is részt vett a 23. Tavaszi Emlékhadjárat egyik kiemelkedő csatájának helyszínén, Tápióbicskén. Az 1849-es csata évfordulója alkalmából április 4-én, hétfőn rendezett program az elhunyt hősök emlékének szentelt misével kezdődött, majd Színi Sebő Alajos emlékművénél koszorúzással és megemlékezéssel folytatódott.

Megemlékezésekkel, koszorúzásokkal telt a hétfő délelőtt Tápióbicskén, ahol – a 23. Tavaszi Emlékhadjárat részeként – az 1849. április 4-én lezajlott csatára emlékeztek. Az ünnepi köszöntőre és a hagyományos zsemleosztásra a Földváry Károly Általános Iskolában került sor, ahol Kanyó Sándor polgármester nyitotta meg az egész napos programot.

Délután az iskolás gyerekek hídi csatájával folytatódott a megemlékezés, majd a rendezvényen részt vevő Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára mondott ünnepi beszédet a fahídon. Elsőként köszönetét és elismerését fejezte ki mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a rendezvény létrejöjjön.
„Dicső történelmünk emlékezete, katonai hagyományaink tisztelete és megőrzése különösen fontos nemzetünk számára, hiszen ha nem ismerjük a múltunkat, akkor nem értjük a jelent és nem tudjuk tervezni a jövőnket sem. Nagy öröm számomra – mint a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság elnökének – látni a hagyományőrző csoportok fiatal tagjait, akik fontosnak tartják, hogy szabadidejükben foglalkozzanak történelmünkkel" – fogalmazott a minisztérium közigazgatási államtitkára.

Fodor Lajos hozzátette: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitásunk egyik alapköve.
A dicsőséges tavaszi hadjárat tápióbicskei csatája az 1848–49-es szabadságharc egyik legszebb fegyverténye volt, ahol a hadvezéri döntések, a honvédek állhatatossága, az egyéni hőstettek és a szerencsés történések együttes hatása hozta meg a győzelmet.

A honvédelmi tárca államtitkára ezt követően néhány mondatban felidézte az ütközet történetét, majd megtekintette a hagyományőrzők csatabemutatóját.

A díszszemlét a Tápió partján az „élő történelemóra", azaz a 162 évvel ezelőtt, a magyarok győzelmével véget ért tápióbicskei csata újrajátszása követte, amelyen a narrátor dr. Csikány Tamás hadtörténész volt.

(A 23. Tavaszi Emlékhadjárat tápióbicskei állomásán készült képeinkért kattintson galériánkra!)

 
 Fotó: Rácz Tünde