Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi innovációs napot tartottak a fővárosban

Szöveg: Nyulas Szabolcs | Fotó: Tóth László |  2019. október 29. 22:55

A kormány elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztése mellett – mondta Maróth Gáspár a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos október 29-én, kedden, a fővárosban, a NATO Innovációs Kihívás pályázat díjátadóján.

1596071163

A kormánybiztos a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott eredményhirdetésen úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a megfelelő anyagi és időkeretet biztosítja ahhoz, hogy a hadsereg modernizációját végrehajtsák. Ugyanakkor ennek a gazdaságra és a kutatás-fejlesztésre is hatással kell lennie. Sőt a távlati tervek között szerepel, hogy Budapesten jönne létre a régió védelmi innovációs központja, így az olyan rendezvények, mint a NATO Innovációs Kihívás a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatnak. A kormánybiztos emlékeztetett, már most is egymásra épülő fejlesztéseket kezdeményeznek, amelyek nemcsak ütőképes eszközöket jelentenek a katonáknak, de gazdasági lehetőséget és modern technológiákat az országnak.

Erre jó példa a helikopter alkatrészeket gyártó üzem, amely Magyarországon is kialakít egy gyártósort, és a zalaegerszegi tesztpálya, ahol az önvezető járművekkel kísérleteznek. A tervek szerint a civilek mellett hamarosan katonai járművekkel is elkezdődhetnek ezek a tesztek – tette hozzá. Az egymásra épülő fejlesztésekre jó példa a Kibervédelmi Akadémia megalapítása is, ahol arra találhatnak választ, hogy miként lehet megvédeni ezeket az önvezető harcjárműveket az elektronikus vírusoktól. „Személyesen azt gondolom, hogy a jövő számos nemvárt kihívást tartogat, amelyek próbára teszik a biztonságunkat, ezért továbbra is egységesen kell ezekkel szembenéznünk" – hangsúlyozta a kormánybiztos.

1596071163

A versenyt a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnoksággal együttműködésben a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete szervezte. Szarka Csaba ezredes, az intézet innovációs stratégiai osztályának vezetője kérdésünkre elmondta: a kihívásra száz csapat regisztrált a világ számos országából, amelyek közül a tíz legjobb mutatkozhatott be Budapesten. A versenyzők a projektjeikben a NATO által megadott aktuális problémákra kerestek megoldást, és többségük online prezentálta ötleteit a zsűrinek, illetve az érdeklődőknek. A fő témakörök a vezetői és döntési képesség, illetve a pszichikai ellenállóképesség fejlesztése, valamint az ember és gép együttműködésének optimalizálása voltak.

A Védelmi Innovációs Napon a kihívás döntője mellett mentorálást is tartottak a hazai startup cégeknek: a vállalatok szakmai, pénzügyi, menedzsmenttel kapcsolatos és katonai témájú kérdéseikre kaphattak választ. Ezek mellett állandó kiállítást is rendeztek a helyszínen, melyen a hazai és nemzetközi innovációs szféra képviselői mutatták be a kihívás témáihoz kapcsolódó termékeiket, terveiket. „A rendezvény nagyon sikeres volt, hiszen láthattuk, hogy a védelmi innovációs ökoszisztéma számos tagja volt itt, és nagyon jó megoldásokat mutattak be a világ sok részéről, s külön öröm, hogy ezek között jó magyar megoldás is szerepelt" – mondta Szarka Csaba ezredes.

1596071163

Dr. Porkoláb Imre ezredes, a honvédelmi tárca nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese azt mondta, kiváló témákat választottak az induló csapatok, hiszen a megoldásaikkal jobban, gyorsabban és olcsóbban lehet fontos problémákat megoldani. A bemutatott ötletek közül kiemelte a fődíjas angol csapatot, amely felsővezetőknek, döntéshozóknak szánt relaxációs készülékével érdemelte ki az első helyezést. Az eszköz segítségével akár negyedóra alatt helyreállíthatók a kognitív képességek. Kiváló ötlet volt a különdíjjal jutalmazott magyar fejlesztésű Motivive nevű szoftver is, amely segítségével – játékos módon – növelni lehet például a társadalmi ellenállóképességet, úgy, hogy a felhasználók előre felkészülhetnek a különböző kihívásokra. A versenyen szerepelt a stratégiai tervezés és döntés területén használható mesterséges intelligencia, valamint harctéren alkalmazható különböző okosszemüvegek is.

Az ezredes rámutatott, külön díjazták, hogy ha egy ötletnek – az elérhető ára mellett – nemcsak katonai, hanem civil felhasználása is lehetséges. „Én személy szerint a legérdekesebbnek valóban azokat a megoldásokat tartottam – ami a kiírásban is szerepelt -, hogy miként tudjuk kognitívan fejleszteni a katonákat. Nagyon sok szó esik a honvédségen belül a digitális katonáról, és nagyon sokan arra gondolnak, hogy ez csak technológiai fejlesztéseket jelent, pedig – gondoljunk csak bele -, mi történne, ha a legújabb fejlesztéseket csak úgy hirtelen odaadnák a katonáknak. Éppen ezért mentálisan is fel kell készíteni őket a jövő hadviselésére, s ezek a megoldások voltak azok, amik a NATO-t is érdekelték" – fogalmazott Porkoláb Imre ezredes.

1596071164

A nemzetközi zsűri tagja volt többek között Filótás István dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka és Poul Primdahl dandártábornok, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság képességfejlesztési vezetőjének helyettese.

GALÉRIA