Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a „Légi Fölény 2012”

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. március 23. 18:38

Rakétákkal és gépágyúkkal hajtottak végre levegő-levegő éleslövészetet március 16–23. között az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái a svédországi Vidsel falucska melletti lőtéren. A gyakorlaton hét JAS–39 C/D típusú géppel tíz pilóta vett részt; valamennyien „kiváló” és „jó” eredménnyel teljesítették a feladatot, annak ellenére, hogy ilyen éleslövészeten most voltak először.

1595933147
A Magyar Honvédség 2012. évi kiképzési tervének egyik fő feladata a Gripenek svédországi éleslövészete, amelyen tíz pilóta, hét repülőgép és a repülést kiszolgáló műszaki, logisztikai és egészségügyi állomány vett részt. Olyan feladatokat hajtottak végre, amelyekre hazai körülmények közt nincs lehetőség.

A héten végrehajtott „Légi Fölény 2012" gyakorlaton részt vevő Gripenek közül kettő
március 23-án, pénteken érkezett haza a kecskeméti repülőtérre. 

Kilián Nándor dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: a levegő-levegő rakéta-éleslövészetet körülbelül egy fél Magyarország méretű, lakatlan, tajgaszerű erdős terület felett hajtották végre. A cél egy robotrepülőgép által vontatott infraköteg volt, a gépágyúkkal pedig egy célzsákra kellett lőni. Ilyen feladatot éles rakétákkal a Gripenek hadrendbe állítása óta csak 2008-ban teljesítettek, levegő-levegő gépágyú-éleslövészeten pedig a ’60-as években vettek részt utoljára magyar vadászpilóták.

1595933148
Ráadásul Svédországban a nagy sebességű, kis magasságú repülést is gyakorolhatták: 1000 kilométer/óra sebességgel 30 méter magasságban repültek a lőtérre. A jelenleg érvényes szabályok szerint ilyen alacsonyan Magyarországon ezt nem tehetik meg.

A kecskeméti betonon pénteken kora délután először egy kétüléses gép landolt, amelyet Ugrik Csaba alezredes, a bázis repülőműveleti főnöke vezetett, a hátsó ülésen pedig Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka ült. Másodikként Asztalos István alezredes, a Puma század parancsnoka szállt le.

A Vidsel melletti lőtérre kitelepült többi Gripent egyelőre még nem hozzák haza, mert a magyar vadászpilóták a jövő héten svéd, cseh és dél-afrikai kollégáikkal közösen a „Lion Effort 2012" gyakorlaton vesznek majd részt, ami ugyancsak Svédországban lesz.

Fotó: A szerző felvételei

További képekért kattintson galériánkra!