Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonák őrzik és védik a daytoni békeszerződés vívmányait

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: a minisztérium felvételei |  2022. december 6. 21:14

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a bosznia-hercegovinai EUFOR-misszió magyar kontingensét látogatta meg.

2022.12.06 (1)

Az állomány előtt mondott beszédében a honvédelmi miniszter kijelentette: Bosznia-Hercegovina a balkáni történelem egyik legjelentősebb helyszíne. A 20. század egyik legfontosabb geopolitikai vívmányának nevezte a térség helyzetét rendező, 1995-ben létrejött daytoni békemegállapodást, amelynek eredményeit a magyar katonákat is sorai között tudó nemzetközi EUFOR ALTHEA misszió is őrzi. Az Európai Unió 2004 óta vezeti a műveletet Bosznia-Hercegovinában, átvéve a korábbi NATO-missziók békefenntartó szerepét. Feladatuk a békemegállapodásban foglaltak betartatása, illetve az úgynevezett biztonságos környezet fenntartása, ezzel is támogatva az államalakulat európai integráció felé vezető folyamatát.

2022.12.06 (3)

A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar katonák a régióban több nemzetközi misszió megbecsült tagjai, amiért a magyar emberek és a magyar kormány tisztelete és köszönete illeti meg őket. Méltatta munkájukat, amelyet - mint mondta - az illegális migráció legismertebb útvonalának ismert Nyugat-Balkánon végeznek, és amely a nemzetközi közösség elismerését is kiváltotta. Rámutatott: mindezt olyan időszakban, amikor Magyarországot sok támadás éri, szuverén, a magyar érdekeket szem előtt tartó külpolitikája miatt.

2022.12.06 (4)

Emlékeztetett: Magyarország 2016-ban lépett a haderőfejlesztés útjára, melynek eredményeképpen egy olyan elrettentő erőt felmutatni képes nemzeti haderő jön létre, amely elkötelezetten vesz részt a jövőben is az EUFOR-hoz hasonló nemzetközi missziókban.

Hangsúlyozta: a haderőfejlesztés korszakhatárhoz érkezett, hiszen a NATO-kompatibilis eszközök beszerzése, valamint a katonai pálya megbecsültségének visszaszerzése mellett a honvédelemért felelős minisztérium mára integrált minden, a honvédelemben részt vevő területet. Ez kiemelkedő lehetőség, mivel a védelemipar becsatlakozásával az egyes területekért felelős ágazatok egymásra támaszkodva alkotják az ütőképes, már az ellátásbiztonságot is magába foglaló nemzeti honvédelmi erőteret - tette hozzá a miniszter.