Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar kontingenshez látogatott az EUFOR parancsnoka

Szöveg: Csincsi Beatrix főhadnagy | Fotó: Takács Zoltán főtörzsőrmester |  2021. február 1. 17:24

Alexander Platzer vezérőrnagy, az EUFOR ALTHEA béketámogató művelet januárjában kinevezett parancsnoka tett látogatást az MH EUFOR Kontingensnél, a szarajevói Butmir-táborban.

EUFOR Althea pk (1)

A látogatáson részt vett Baráth Ernő dandártábornok, az MH EUFOR parancsnokság törzsfőnöke, magyar nemzeti rangidős, valamint Bogya Sándor főtörzszászlós, a kontingens vezénylőzászlósa is.

Nagy Attila alezredes, az MH EUFOR Kontingens parancsnoka átfogó tájékoztatást adott a magyar békefenntartó alegységről, beszélt a felépítéséről, a feladatrendszeréről, valamint az elért eredményekről is. Az ismertetőt követően Nádi Boldizsár őrnagy a műveleti elemekről adott tájékoztatást, végül Bukta Balázs százados a tűzszerész csoport tevékenységéről tartott részletes beszámolót.

A látogatás során Alexander Platzer vezérőrnagy megtekintette a kontingens fegyvereit, a tömegkezelésnél használatos CRC (Crowd and Riot Control) felszerelést és a gépjárműtechnikai eszközöket. A tűzszerész csoport bemutatta a műveleti területen használt EOD felszereléseket: egyebek mellett a VMH-3 aknakutató műszert, TELEMAX közepes teljesítményű felderítő robotot, valamint az EOD-10 típusú bombaruhát.

A látogatás végén az EUFOR parancsnoka megköszönte a technikai bemutatót és a magyar kontingens eddigi munkáját.

EUFOR Althea pk (2)