Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lelkész egyben pszichológus is – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 27. 9:32

Egy misszióban a tábori lelkész szerepe még fontosabb, mint „odahaza”, a laktanyában. A családtól való távolság miatt a katonák sokkal érzékenyebbé válnak és fogékonyabbak lesznek a vallási kérdésekre is. Legalábbis így látja Rácz István főhadnagy, római katolikus tábori lelkész, aki jelenleg Koszovóban, az MH KFOR Kontingens hatodik váltásában szolgál.

A tábori lelkész alapvető feladata egy külszolgálatban ugyanaz, mint otthon: a katonák – és nemcsak a vallásos katonák – lelki gondozása – tudjuk meg a pristinai Slim Lines táborban Rácz István főhadnagy, római katolikus tábori lelkésztől. Az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának tábori lelkésze jelenleg harmadik misszióját teljesíti, korábban szolgált már Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban, de itt, Koszovó fővárosában is.

1595936414
„Mivel a magyar KFOR-kontingensben nem dolgozik pszichológus, nekem nemcsak a klasszikus tábori lelkészi feladatokat kell ellátnom, hanem egy kicsit pszichológusnak is kell lennem a katonák között. Azaz végzem a lelki gondozásukat és emellett igyekszem minél többet beszélgetni velük, hogy megtudjam, milyen problémák foglalkoztatják őket. És bármilyen furcsa, de ezekről a problémákról tájékoztatnom kell a kontingens parancsnokát is, nehogy veszélybe kerüljön a katona és a kontingens biztonsága" – mondja Rácz főhadnagy, aki szerint a családtól való hosszú távollét tudja a legjobban befolyásolni egy katona mentális állapotát.

Különösen igaz ez a jelenlegi KFOR-váltásra, ahol az állomány csaknem fele elsőmissziós, vagyis nekik még nincsen tapasztalatuk abban, hogy miként lehet „kezelni" a család hiányát.

Márpedig így, a misszió derekán egyre több magyar katonán látszik a szeretteik hiánya, bár szerencsére olyan még nem fordult elő, hogy valakit a rossz lelki állapota miatt kellett volna hazaküldeni a külszolgálatból – hangsúlyozza a főhadnagy.

A klasszikus tábori lelkészi feladatok pedig azt jelentik, hogy Rácz főhadnagy minden vasárnap szentmisét tart a táborban kialakított konténerkápolnában. Ezek az istentiszteletek azonban kicsit sajátosak, ugyanis a portugál kontingens tábori lelkészével közösen celebrálják a misét, amely így kétnyelvű. Ilyenkor rendszerint megtelik a tábori kápolna, sőt az is előfordul, hogy más KFOR-táborokból is érkeznek vallásos békefenntartók Camp Slim Lines-be.

Természetesen más lelkészi feladatok is adódnak a táborban. Még ha nem is túl gyakran, de előfordult már keresztelő, bérmálás, illetve elsőáldozás is az elmúlt három hónapban, amióta a hatodik váltás megkezdte szolgálatát – mondja a tábori lelkész, aki szerint az otthoni környezetéből kiszakadt katona sokkal hamarabb igényli a lelki gondozást, mint az a társa, aki Magyarországon szolgál és általában minden délután-este hazamehet a családjához. Egy külszolgálatban – ahol rendszerint elég sokan vannak kis területre összezárva és ahol gyakorlatilag nincsen magánélete a katonának – az egyenruhások érzékenyebbé válnak és sokkal fogékonyabbak, nyitottabbak lesznek a vallási kérdésekre is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy misszióban vallásosabb lenne a katona, mint odahaza, mégis tény, hogy a féléves külszolgálatok ideje alatt olyanok is keresik a tábori lelkészek társaságát, akik korábban sohasem.

1595936415

Fotó: Rácz Tünde