Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állandó kiképzésben

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző felvételei |  2020. március 3. 15:36

Tömegkezelési kiképzésen vettek részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj katonái januárban és februárban. A zászlóalj egyik legfontosabb feladata a biztonságos környezet fenntartása, valamint a mozgásszabadság biztosítása Koszovóban. Az erre való felkészülésben pedig kiemelt szerepet kap a tömegkezelés.

1596076668

A harcászati tartalék zászlóalj missziójának ideje alatt folyamatosan tartanak tömegkezelései (Crowd and Riot Control – CRC) kiképzéseket. Az ilyen típusú feladatok során a katonák számos kihívással szembesültek, amelyek közül a legjellemzőbbeket többször is begyakorolják, hogy fejlesszék képességeiket és elsajátítsák a szakszerű eljárásokat.

A mostani kiképzéshez az alájátszó ellenerőt a KFOR Keleti Regionális Parancsnokság lengyel katonai rendész százada biztosította.

1596076668

A rendszeres kiképzés mellett számos többnemzeti gyakorlaton is bizonyíthatták felkészültségüket a magyar katonák. Több alkalommal hajtottak végre tömegkezelési gyakorlatot az Európai Unió által Koszovóba delegált EULEX lengyel rendőri századdal, valamint a KFOR Többnemzeti Speciális Egységével. E gyakorlatok célja a közös műveletek során szükséges vezetési-irányítási rendszer, valamint a koordináció és a kommunikáció fejlesztése, valamint a Koszovói Rendőrséggel való együttműködés erősítése volt.

Az EULEX lengyel századparancsnoka, Arkadiusz Bednarz rendőr hadnagy nagy megelégedéssel szólt a harcászati tartalék zászlóaljról. „Mindig örömömre szolgál magyar katonákkal együtt dolgozni" – mondta.

GALÉRIA

×