Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Szarajevóban

Szöveg: Markovics Milán Mór főhadnagy |  2013. október 24. 17:30

Ünnepi állománygyűlés, magyaros ízek – a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő MH EUFOR Kontingens tizenharmadik váltása, valamint a NATO- és az EUFOR-misszióban egyéni beosztásokban szolgáló magyar katonák közösen emlékeztek meg az 1956. október 23-án kezdődött forradalom eseményeiről.

1595961940

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi állománygyűlésen sorakoztak fel a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák a Butmir táborban október 22-én délután.

Megemlékező beszédében Vígh Tibor alezredes hangsúlyozta: „A becsület szellemének, erkölcsének győzelmét a gonosz felett, az emberek egymásra találását, a másért, a közért, s legfőképp a hazáért való tenni akarás diadalát – ezt a magasztos utat hirdette és kínálta minden jóakaratú embernek 1956 forradalma."

1595961940

Dávid István őrmesternek a nemzeti ünnep alkalmából az „Altiszti Szolgálati Jel" III. fokozatát adományozta Hende Csaba honvédelmi miniszter, melyet Szpisják József dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke adott át.

Este a tábor rendezvénytermében Szpisják dandártábornok emlékezett meg az 1956-os eseményekről. Néma Marianna szakaszvezető népdalokat énekelt, majd katonatársával, Elekes László szakaszvezetővel, gitárral kísért magyar dalokat adtak elő. 

A rendezvény magyaros vacsorával zárult, amelyre számos külföldi bajtársukat is meghívták a Butmir táborban szolgáló magyar békefenntartók.

1595961940

 

Fotó: MH EUFOR Kontingens 13. váltás