Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dupla magyar siker a KFOR-ban

Szöveg: MH KFOR |  2020. július 11. 7:10

Az MH KFOR Kontingens katonái a közelmúltban két alkalommal, áprilisban és júniusban is elnyerték A hónap katonája kitüntető címet a misszióban.

1596082125

Az elismerésre a nemzetek vezénylőzászlósai terjesztik fel a jelölteket, és a KFOR vezető altiszti kara dönt a győztes személyéről. Akit a KFOR vezénylőzászlósa által vezetett bizottság végül megválaszt, személyesen veheti át oklevelét a KFOR parancsnokától, újságcikk jelenik meg róla a KFOR havonta megjelenő folyóiratában, illetve fotója egy hónapig az elöljárók fényképe mellett látható a KFOR főparancsnokságának aulájában.

Michele Risi vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka személyesen köszönte meg Marincsák Gergő őrvezető és Székely Alfréd őrvezető példaértékű munkáját. Kifejtette: büszke rá, hogy ilyen nagyszerű katonák szolgálnak a parancsnoksága alatt, és a kontingens parancsnoki állományának is köszönetet mondott a munkájáért.

1596082126

Marincsák Gergő őrvezető amellett, hogy szolgálati feladatait példaértékű hozzáállással, kiválóan látja el, önként jelentkezett a kontingens egészségügyi központja által szervezett ismeretbővítő képzésre, ahol azokat a katonákat, akik korábban már elsajátították a taktikai sérültellátást, felkészítették arra, hogy a COVID-19 terjedése esetén támogatni tudják az egészségügyi szolgálat munkáját.

Székely Alfréd őrvezető bátor, öntevékeny magatartást tanúsított, mikor járőrszolgálatban alegysége egy balesetet szenvedett járművel találkozott. Mivel Székely őrvezető volt a raj harctéri életmentő katonája, azonnal a sérültek segítségére sietett. Az egyik utasnak fejsérülése volt, amit az őrvezető szakszerűen ellátott. Határozott, higgadt tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a többi utas megnyugodjon, illetve, hogy a sérültet stabil állapotban lehessen átadni a később a helyszínre érkező mentőnek.

1596082126
1596082127

Michele Risi vezérőrnagy elmondta, hogy a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj és a hasonló kiváló alegységek munkája elengedhetetlen fontosságú a KFOR számára, hiszen az a fajta önzetlen cselekedet, amit például Székely tizedes is tanúsított, a KFOR küldetésének legtökéletesebb, mindenki által tisztán érthető kommunikációja. Az ilyen és ezekhez hasonló tettek biztosítják, hogy a térségben nagy nehézségek árán kivívott stabilitás fenntartható maradjon, és a korábban meghozott áldozatok ne váljanak hiábavalóvá.

A Magyar Honvédség KFOR-kontingense ismét bizonyította, hogy a magyar katona NATO környezetben is példaképül állítható a szövetséges erők állománya elé, és továbbra is azon dolgozik, hogy a Magyar Honvédség és a kontingens kitartó munkájával kivívott kiváló megítélését továbbra is fenntartsa.

1596082127