Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismertek az MH EUFOR Kontingensben szolgáló magyar katonák

Szöveg: Nagyné Iglódi Márta alezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2020. január 21. 9:33

Eddig kiemelkedően végezte feladatait az MH EUFOR Kontingens állománya. A szarajevói Butmir tábor védelme mellett számtalan gyakorlaton, lövészeten, járőrözési feladatban vettek részt szeptember óta a katonák, teljesítményük a nemzetközi környezetben is elismerést váltott ki.

1596075331

Bosznia-Hercegovinában, a pazarici lőtéren megrendezett lövészet kiváló lehetőséget biztosított a katonák lőkészségének fejlesztésére, mely a műveleti területen történő hatékony és sikeres munkához elengedhetetlen. Az eseményen nem csak magyar katonák, hanem a többnemzeti zászlóalj állományában szolgálatot teljesítő más nemzet katonái is részt vettek, és új ismereteket sajátíthattak el a GLOCK 17 pisztolyról, a gyakorlatban is meggyőződhettek annak kiváló tulajdonságairól. A lövészet érdekessége, hogy a Gepárd-M1 páncéltörő mesterlövész puskát is ki lehetett próbálni. Az éleslövészeten részt vett Reinhard Trischak vezérőrnagy, az EUFOR Parancsnokság parancsnoka és Manfred Leitner alezredes, a többnemzeti zászlóalj parancsnoka is, akik elismeréssel szóltak a lövészet előkészítését és levezetését szervező állományról.

A lövészszázad állománya rátermettségét és hozzáértését bizonyíthatta a bosnyák fegyveres erőkkel végrehajtott közös gyakorlaton is. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, és természetesen a szakaszom tagjai számára is az elismerés, melyet a Bihac-on rendezett gyakorlat végrehajtásáért kaptam" – meséli az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományából vezényelt szerény, ugyanakkor határozott Nagy Dániel hadnagy, az MH EUFOR Kontingens 2. lövészszakasz parancsnoka. A 2017. augusztus 20-án, az NKE HHK katonai vezető szak elvégzését követően avatott hadnagy, az Adil Besic laktanyában, a bosnyák haderő 6. Lövészdandár, 2. lövészzászlóalj törzsével és egy szakaszával együttesen, valósághű forgatókönyv szerint gyakorolták az előre nem látható helyzetekre, eseményekre kialakított terveket, feladatokat.

„Az eljárások begyakorlása mellett a gyakorlat kiváló lehetőség volt az esetleges problémák felismerésére, amelyek megszüntetése lehetővé teszi, hogy nagyobb hatékonysággal tudjunk együttműködni. Büszke vagyok a szakaszom minden tagjára, közülük is kiemelve Csesznek László főtörzsőrmestert, aki szakasz altisztként minden helyzetben segítette a munkám, támaszkodhattam a több évtizedes tapasztalatára" – tette hozzá beszámolójához Nagy hadnagy, aki a gyakorlat záróceremóniáján elismerést vehetett át kimagasló helytállásáért. Jövőbeli terveiről elmondta, hogy a siker jó érzéssel tölti el, nyitott további misszióra, de konkrét tervei még nincsenek. Nagy várakozással néz a haderőfejlesztési program keretében az anyaalakulatánál várható változások elé.

Nem mindennapi feladatra kapott felkérést Molnár Melinda Éva törzsőrmester sem, aki szintén az MH 12. ALRE állományában teljesít szolgálatot 2012. május 1-je óta szerződéses altisztként. Egészségügyi asszisztensi beosztása, valamint a közel 20 éves baleseti ambulancián szerzett tapasztalata rendkívüli segítséget nyújtott mind a kisebb sérülések ellátásában, mind az állomány harctéri ellátás témakörű oktatásában. „Bár nagyon régóta dolgozom egészségügyi területen, felemelő érzés, hogy a megszerzett tudásomat műveleti területen is kamatoztathatom" – mondta a törzsőrmester asszony, aki először vesz részt békeműveleti tevékenységben.

„Hazai környezetben is jó érzés, ha segítséget nyújthatok, de most másként élem meg azt a bizalmat, ami felém árad, nem csak a magyar, hanem a többi nemzet katonái részéről is. Határozott egyéniség vagyok, mindig szem előtt tartom a szakmát, és ha kell, erélyesen hangot is adok ennek, hiszen én tudom, mi vezet az érintett gyógyulásához. Nagyon jó a kapcsolatom a katonákkal, bizalommal fordulnak hozzám. Azt hiszem ennek is köszönhető, hogy a török század műveleti képesség elérésére elrendelt gyakorlatán ellenőri feladatokat kaptam."

Törzsőrmester asszony lendületesen, szinte újra átélve mesélte, hogy a gyakorlaton egy orvos ezredes feladat végrehajtását ellenőrizte szakmai szempontból, kimondottan a harctéri sebesülések ellátására illetve az ahhoz kapcsolódó protokoll feladatokra fókuszálva. Mint mondta: „Nagyon nagy megtiszteltetésnek éltem meg a felkérést, ugyanakkor kihívás is volt. Rendkívül felemelő érzés, hogy az otthon megszerzett tapasztalatomra itt, a nemzetközi környezetben is felfigyeltek, így örömmel vállaltam a feladatot, mely végén elismeréssel szóltak az elvégzett munkámról. Az ezredes úr külön megköszönte a rengeteg hasznos tanácsot."

1596075331

Arra a kérdésre, hogy mi volt a legemlékezetesebb feladata, büszkén mondta: a török század FOC gyakorlatán az előre tervezett „sérülés" mellett valós eseményre kellett azonnal reagálni, amikor a tömegkezelési feladatok – CRC – közben egy katona oxigén-hiányos állapotba került, akinek az ellátására elsőként érkezett, és rövid időn belül stabilizálta az állapotát.

Molnár törzsőrmester, aki szintén részt vett Bihac-on a bosnyák haderővel közösen végrehajtott gyakorlaton, hangsúlyozta: „A rendkívül nehéz körülmények közt olyan emberséget, összefogást és bajtársiasságot tapasztaltam, melyet eddig csak itt, nemzetközi környezetben élhettem meg. A Nagy Dániel hadnagy által vezetett szakasz teljes tisztelettel, lojalitással, tudása legjavát adva végezte feladatát. Boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek".

Az MH EUFOR Kontingens állományának lelkiismeretes munkáját minden nemzet nagyra becsüli, a vezetők elismerően szólnak a magyar katonák munkavégzéséről, a fegyelmezett feladat-végrehajtásáról és hozzáértéséről.

GALÉRIA