Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékkövet avattak Szarajevóban

Szöveg: Nagyné Iglódi Márta alezredes és dr. Schmidt Gergely László hadnagy | Fotó: Dr. Schmidt Gergely László hadnagy |  2020. március 16. 9:44

A világ válságövezeteinek biztonságossá tételében résztvevő magyar katonák szolgálata előtt tisztelegve helyeztek el emlékkövet a Szarajevóban található Butmir-tábor emlékparkjában.

1596077132

Az 1996 óta Bosznia-Hercegovinában békeműveletben szolgálatot teljesítő, valamint az 1897 óta a békéért életüket áldozó katonák tiszteletére készült emlékkövet avatták fel a Butmir-tábor emlékparkjában. Az ünnepi ceremóniát megtisztelte jelenlétével Reinhard Trischak vezérőrnagy, az EUFOR  parancsnoka, Morten Henriksen ezredes, a NATO Szarajevói Parancsnokság parancsnokhelyettese, Szabó László dandártábornok, az EUFOR ALTHEA művelet törzsfőnöke, Bárdos Antal ezredes, a NATO parancsnokság törzsfőnöke, a bosznia-hercegovinai magyar szervezetek képviselői, valamint a hozzájáruló nemzetek rangidősei is.

1596077132

A rendezvényen Pósa Krisztián, Magyarország szarajevói nagykövete  köszönetét fejezte ki, hogy a parkban immár a magyar békefenntartók emléke előtt is leróhatják tiszteletüket az odalátogatók. Hangsúlyozta:  Magyarország továbbra is támogatja a katonák részvételét a térség biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében.

Az emlékkövet Oláh Emil ezredes, az MH EUFOR kontingens 23. váltásának lelkésze, valamint Horváth József őrnagy, a 24. váltás lelkésze áldotta meg és szentelte fel.

1596077132

Ezt követően a résztvevők koszorút helyeztek el az emlékműnél, majd Trischak vezérőrnagy köszönte meg a magyar kontinges 23. váltásának fél éves munkáját és a végrehajtott feladatokat. Az EUFOR parancsnoka méltatta a magyar katonák rátermettségét, szakmai hozzáértését, a feladatokhoz való hozzáállását.

1596077131
×