Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumbarátok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. március 16. 11:15

Újabb középkori régészeti leletekkel gazdagodhat a szolnoki Damjanich János Múzeum. A szakmai vizsgálat előtt álló tárgyakat múzeumbarát személyek hozták felszínre a közelmúltban, majd átadták azokat Kovács Péter régésznek.

Két katona, Csiga János főtörzsőrmester, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljának altisztje és Juhász Ferenc önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető évek óta a Damjanich János Múzeum barátja. Szó szerint, ugyanis jogszabályokban foglalva is múzeumbarátnak nevezik és fogadják el azokat a történelem és a régészet iránt érdeklődő személyeket, akik a szükséges engedély birtokában, detektoros fémkeresők segítségével találnak meg és szolgáltatnak be régészeti jellegű kincseket az illetékes közgyűjtemények számára.

Csiga János nagyon izgalmasnak tartja a letűnt korok tárgyi emlékei utáni fémkeresős kutatást; ilyen útjaira már jó ideje elkíséri fia, illetve Patricia nevű lánya is, aki szintén katona: önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester. Amatőr régészi pályafutása legbecsesebb leletének egy időszámítás előtti halotti urnát tekint a főtörzsőrmester; ezt természetesen szintén átadta a múzeumnak.

Hasonló elhivatottsággal beszél hobbijáról Juhász Ferenc is, aki gyermekkora óta járja a határt; akkoriban horgászattal, apróvadas vadászattal töltötte a szabadidejét, napjainkban viszont inkább az amatőr régészetnek él.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án megjelent számában!