Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó: Dancon March 2012

Szöveg: F. E. |  2012. április 4. 9:24

Huszonöt magyar katona vágott neki Koszovóban a több évtizedes múltra visszatekintő, dán katonák által szervezett teljesítménytúrának, a Dancon Marchnak március 31-én, szombaton.

A mára negyvenéves múlttal rendelkező túrát először a Cipruson állomásozó Dán Királyi Hadsereg békefenntartó katonái rendezték meg 1972-ben. A menetet azóta minden olyan hadszíntéren megtartják, ahol dán katonák teljesítenek szolgálatot. Koszovóban ez a hagyomány 1999-ig nyúlik vissza.

1595933739
Az időjárás a kegyeibe fogadta a túra résztvevőit, ugyanis a megelőző napokban eső, míg másnap havazás és erős szél nehezítette volna a menet teljesítését.

A gyönyörű tavaszias időben közel négyszázan jelentek meg a Pristinától 20 kilométerre, északnyugatra fekvő Camp Novo Selo táborban, hogy a kiírás szerint minimálisan tíz kilogrammos hátizsákkal teljesítsék a 23 kilométeres távot. A cél nem a többiek legyőzése volt, hanem hogy mindenki bebizonyíthassa önmagának fizikai rátermettségét, kitartását, akaraterejét. Ennélfogva a rendezők nyolcórás szintidőt írtak elő, amelynek teljesítése senkinek sem okozott gondot..

A 23 kilométer hosszú és 600 méter szintkülönbségű menetvonal négy etapból állt. Először a tábor külső kerítése mellett kellett tenni egy kört, majd kiérve a műútra következett a második szakasz, melynek végén egy erdős hegyoldal leküzdése után értek el a résztvevők az úgynevezett visszafordító ponthoz. Onnan pedig ismét műúton haladtak vissza Camp Novo Selo felé. A táborba érkezve, még a cél előtt egy nagy kört is teljesíteniük kellett a túrázóknak. 

A leggyorsabb magyar katonák Kreácsik Ákos százados, Pálóczi Zoltán hadnagy és Fodor Elek zászlós voltak, akiknek 3 óra 26 perc kellett a táv teljesítéséhez. A leggyorsabb magyar hölgy versenyző címet holtversenyben a négy női induló  – Molnár Marietta százados, Gál Andrea százados, Bordás Erika főtörzsőrmester és Pásztor Edina szakaszvezető – együtt érdemelte ki. Ők együtt gyalogolták végig a 23 kilométert, melyhez 5 óra 20 percre volt szükségük.

A Dancon Marchon részt vevők teljesítményét egy oklevéllel és egy medállal ismerték el a rendezők.

1595933739

 Fotó: A szerző felvételei