Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban a biztonság a pontos információkon alapszik

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző felvételei és LMT |  2020. február 24. 8:38

Az MH KFOR Kontingens állományában szolgáló Összekötő és Megfigyelő Csoport (LMT – Liaison Monitoring Team) Koszovó északkeleti részén végzi munkáját, Podujevo járásban, a Keleti Regionális Parancsnokság (RC-E – Regional Command East) kötelékében. A regionális parancsnokságok a korábbiaktól eltérően működnek, hiszen a manővererőkkel közös alegységekbe integráltak minden LMT-csoportot.

1596076372

Az összekötő és megfigyelő tevékenység rendkívül fontos a stabilitás fenntartása érdekében a nyugat-balkáni térségben, ahol a bel- és külpolitikai, az etnikai és a társadalmi feszültségek folyamatosan befolyásolják a közhangulatot, valamint Koszovó biztonsági helyzetét.

A rendvédelmi szervek, az oktatási- és egészségügyi intézmények, a politikai pártok és a helyi vallás vezetőivel, illetve képviselőivel a mindennapi kapcsolattartás és a begyűjtött információkból való elemzés az egyik legfontosabb tevékenységnek számít a KFOR békefenntartó missziójában. Az LMT bizalmi kapcsolatot alakít ki a kulcsbeosztású vezetőkkel és a helyi lakosokkal, annak érdekében, hogy belásson a „színfalak mögé", elősegítve ezzel az elemzői munkát és a korai előrejelző rendszer hatékonyságát. Fontos, hogy részletes helyzetismerettel rendelkezzen a KFOR vezetése, mivel minden pontos információ támogatja a döntéshozatali folyamatokat.

1596076373

A magyar összekötő és megfigyelő csoport – amely az elöljáró parancsnokság értékelése alapján magas színvonalon végzi tevékenységét – egyik alapfeladata a politikai, a vallási és a biztonsági környezet értékelése a saját felelősségi területén. Az úgynevezett „összekötői mátrix" alapján az LMT elsődlegesen Podujevo járás polgármester-helyettesével, a rendőrfőnökkel, a határőrség regionális parancsnokával, a járási Iszlám Tanács vezetőjével és a Koszovói Biztonsági Erők (KSF – Kosovo Security Forces) összekötő tisztjével tart kapcsolatot.

A találkozók során a járást érintő átfogó politikai, biztonsági, gazdasági, szociális, oktatási, infrastrukturális és információ-technológiai témákról esik szó.  Ezen információk kezelése és elemzése nagyban hozzájárul a biztonságos környezet megteremtéséhez és a KFOR mandátumának sikeres végrehajtásához.

Podujevo járás az országnak az a területe, amely az elmúlt időszakban rendkívül exponált helyzetbe került politikai szempontból, hiszen néhány hónappal ezelőtt Koszovóban a parlament feloszlatta magát, így 2019. október 6-ra új választást írtak ki. Ezt követően több hónapos tárgyalások után megalakult Koszovó új kormánya, melyben Podujevo eddigi polgármestere belügyminiszteri pozícióba került és a város vezetéséből néhányan szintén az új kormány tagjai lettek a pristinai parlamentben.

1596076373
×