Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország pozícióját erősíti a honvédek kiváló munkája

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. november 15. 19:55

A magyar katonák egyik feladata a Nyugat-Balkánon, hogy visszaszoruljon az illegális migráció, a szervezett bűnözés, a kábítószer-, illetve embercsempészet. Ez elsődleges magyar nemzeti érdek, mint az is, hogy a NATO-n, illetve az EU-n belül erősíteni tudjuk pozíciónkat, képesek legyünk növelni érdekérvényesítő képességünket a katonák teljesítménye révén – hangsúlyozta Hende Csaba koszovói látogatása második napján.

1595982642

A tárcavezető a Nothing Hill táborban tett látogatásakor újságírók előtt hangsúlyozta: valamennyi NATO-elöljáró – amerikai, portugál és olasz parancsnok – szuperlatívuszokban beszélt a magyar katonákról. Lassan „beérik" az a munka, amelyet a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség vezetése évekkel ezelőtt megkezdett, ugyanis ekkor helyezték új alapokra a honvédtiszt-, illetve az altisztképzést, így – a folyamatos, tízszeres túljelentkezésnek is köszönhetően – a legjobb embereket válogathatják ki. „Semmiféle kisebbségi érzésre vagy szégyenkezésre való okunk nincsen egyetlen szövetséges nemzettel szemben sem" – húzta alá Hende Csaba.

Ugyanakkor a katonák felszerelésének megújítása elengedhetetlen, hiszen ezen a téren komoly elmaradásai vannak az országnak – fűzte hozzá azzal együtt, hogy a kormány vállalta: 2022-ig ütemesen emeli a honvédelmi költségvetést, ami megalapozza majd a kívánt modernizációt. Bizonyos intézkedések már a jövő évtől elkezdődnek, ezek között megemlítette az életpálya-modell bevezetését és az illetmény-, illetve a lakástámogatási rendszer megújítását. A fejlesztésekre és a bérfejlesztésre azért is szükség van, hogy mérsékelni tudják a rendszerből való kiáramlást, amely mostanra komoly problémát jelent a Magyar Honvédségnek.

1595982642

A miniszter bejelentette: már idén decemberben összesen tizenkét HMMWV páncélozott szállító járművet kaphat az amerikai hadseregtől a Koszovóban szolgálatot teljesítő egyik magyar század. Ezeket a gépeket felújítva, kiváló állapotban veheti át a magyar fél – mondta a miniszter. Kérdésre kifejtette azt is, hogy a koszovói KFOR misszió magyar katonái nemcsak az albánok, hanem a kisebbségben lévő szerbek megbecsülését is kivívták azzal, hogy védik kulturális értékeiket, identitásukat, így például a világörökség részét képező ortodox apátságokat. A magyarok egyébként az albánok körében is kifejezetten népszerűek – fűzte hozzá.

Hende Csaba háromnapos látogatása második napján egyebek mellett találkozott a Keleti Többnemzeti Harccsoport parancsnok-helyettesével, Michael Dittamo ezredessel a koszovói Novo Selo táborban, ezután kereste fel a mintegy száz magyar katonának otthont adó Nothing Hill tábort.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)