Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy sikert arattak az MH EUFOR Kontingens katonái a Szarajevóban élő magyar gyerekek farsangján

Szöveg: Nagyné Iglódi Márta alezredes |  2020. február 23. 9:34

Nagy sikerrel mutatkozott be az MH EUFOR Kontingens a bosznia-hercegovinai magyar közösség által szervezett Tűzoltó leszel, s katona! című farsangi összejövetelén.

1596076357

Muratovic Irmát, a Magyar Polgárok Egyesület elnökét, valamint Váradi Tündét, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Program ösztöndíjasát József Attila Altató című verse ihlette annak a maszkabálnak a szervezésére, melyre a Szarajevóban szolgálatot teljesítő magyar katonákat és a Szarajevó Kanton Tűzoltó Brigád Igazgatóság állományát hívták meg meglepetésvendégként.

A csodaszép időben az egyesület épületének teraszán az MH EUFOR Kontingens tűzszerész csoportja, Konfár Csanád hadnagy, Bábel Attila főtörzsőrmester, Kalla László főtörzsőrmester és Csortán Róbert őrvezető beszámolóját hallgatták meg a tűzszerészek életéről a gyermekek és szülők. A legnagyobb sikert az aknamentesítő robot aratta, a gyerekek lenyűgözve nézték a hatástalanító technikai eszközt és szinte „itták" a katonáink szavait. Nem véletlen ez az érdeklődés:, Bosznia-Hercegovina területén a délszláv háborúból még mindig számos akna található, így az ország máig egyik kiemelt feladatai közé tartozik az aknamentesítés.

1596076357

A lövészszázad bemutatója is nem mindennapi érdeklődésre tartott számot, hiszen ritka, hogy a gyerekek ilyen közelről láthatják a tömegoszlatásra, valamint harcászati feladatokra rendszeresített katonai felszerelést. Akinek kedve volt, fel is próbálhatta a ruhákat, de katonai arcfestésre is volt lehetőség.

„Küldetésemnek tartom a közösségépítést, folyamatosan keresem a lehetőséget a Butmir táborban szolgáló katonákkal történő együttműködésre a közös programok sikeres megvalósítása érdekében. Célom, hogy a Szarajevóban élő magyar közösségek, főleg a gyerekek, minél többet megismerjenek a magyar hagyományokból, népszokásokból, és olyan élményekkel gazdagíthassam őket, mint ez a mostani program" – mondta Váradi Tünde, majd hozzátette: „Köszönet a magyar katonák színvonalas bemutatójáért, lelkes részvételéért, és az EUFOR törzsfőnöki iroda által felajánlott ajándékcsomagokért. Remélem, hogy máskor is lesz alkalmunk rendezvényeinkkel olyan nagy örömet szerezni a gyerekeknek, mint a mai napon."

×