Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi medálparádé az EUFOR-parancsnokságon

Szöveg: honvedelem.hu / euforbih.org |  2017. november 8. 16:15

November 1-jén Szpisják József dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke vezetésével medálparádét rendeztek az EUFOR szarajevói parancsnokságán, a Butmir táborban. A tábornok az eseményen hat nemzet harmincegy katonájának adta át az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának Althea-medálját, és köszönetet mondott nekik elhivatott szolgálatteljesítésükért Bosznia-Hercegovinában.

http://www.euforbih.org/eufor/index.php/eufor-news/latest-news/2281-international-medal-parade-at-the-eufor-headquarters
1596040907

Soós Lajos vezénylőzászlós elsőként vette át az Althea-medált Szpisják József dandártábornoktól, az EUFOR törzsfőnökétől. 

Az EUFOR törzsfőnöke hangsúlyozta, hogy a kitüntetés hivatalos és nyilvános elismerése annak a hozzájárulásnak, amit az EUFOR minden egyes tagja tesz, továbbá, hogy az EUFOR szerencsés helyzetben van, amiért ilyen sok, katonai erőt felajánló ország teljes támogatását élvezheti. Kifejezte elismerését az ünnepségen felsorakozott katonák családjainak az áldozatvállalásért szeretteik hiánya miatt, akik otthonaiktól távol szolgálják a békét és a biztonságot. Szpisják dandártábornok kiemelte, hogy az EUFOR továbbra is szilárd elkötelezettséggel támogatja a bosznia-hercegovinai hatóságokat a biztonságos környezet fenntartásában, valamint Bosznia-Hercegovina haderejének képességfejlesztése terén.

1596040907

Az Althea-medál átvétele után Soós Lajos főtörzszászlós, az EUFOR vezénylőzászlósa elmondta: „Azokat a szakmai tapasztalatokat, amelyeket itt szereztem az EUFOR kiváló katonáival és polgári alkalmazottaival végzett közös munka során, hazaviszem magammal Magyarországra, az MH Altiszti Akadémiára, és büszkén fogom viselni ezt a kitüntetést."

Az EUFOR Althea műveletének állományát jelenleg tizennégy EU-tagország és 5 partnernemzet békefenntartói alkotják. A medálparádén Ausztria, Chile, Görögország, Magyarország, Olaszország és Törökország képviseletében voltak jelen katonák.

1596040907

Fordította: Eszes Boldizsár