Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőnap és „Hógolyó” Szarajevóban

Szöveg: Nagy Sándor százados |  2012. március 19. 9:19

Március 8-án nemcsak a nemzetközi nőnapról emlékeztek meg a Szarajevóban szolgáló MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának katonái, de ezen a napon fejezték be a Snowball, azaz Hógolyó fedőnevű komplex gyakorlatukat is.

„Snowball", azaz Hógolyó " fedőnévvel rendeztek komplex gyakorlatot március 6-8. között a Szarajevóban szolgáló MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának katonái. A gyakorlatot az EUFOR többnemzeti zászlóalj (Multinational Battalion − MNBN) parancsnoka rendelte el a magyar békefenntartók számára.

1595932852
A gyakorlat első napján úgynevezett „jelenlétfenntartó járőrfeladatot" kaptak a magyarok, amely egy nagy távolságú, századkötelékben végrehajtott közúti menetet jelentett 20 gépjárművel Szarajevó és Capljina között. A megérkezést követően a Capljina melletti lőtéren pedig éleslövészetet hajtottak végre.

A második napon a helikopteres sebesült-kimentést (Medical Evacuation – MEDEVAC) gyakorolták a katonák szakaszkötelékben; a feladat végrehajtását egy Szarajevóból érkezett osztrák helikopter segítette.

A magyarok tevékenységét a helyszínen ellenőrizte Thomas Holzbauer alezredes, az MNBN osztrák parancsnoka, aki – lévén odahaza lövészzászlóalj-parancsnok – közvetlenül a katonáknak adott tanácsaival nagyban segítette a munkát.

A gyakorlatnak azonban még ekkor sem volt vége: a második nap délutánján szakaszkötelékben, különböző irányokban végrehajtott útvonal-felderítés és jelenlétfenntartó járőrözés várt a magyarokra Capljina és Bileca települések között. Mindezt a harmadik napon a Szarajevóba történő visszatelepülés követte.

A komplex gyakorlat végeztével a magyar békefenntartó katonák – természetesen az EUFOR-parancsnokságon szolgálókkal együtt – megemlékeztek a nemzetközi nőnapról. Március 8-án virággal és kedves szavakkal köszöntötték a misszióban szolgáló hölgyeket. Robert Brieger vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka és Papp Tamás alezredes, a magyar kontingens parancsnoka is arról beszélt, hogy a női nem jelenléte pozitív hatást jelent a szolgálat monoton körülményei között. A magyar nőnapi rendezvény végén Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész mondott igei áldást.

1595932852

 Fotó: EUFOR