Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás az EUFOR Többnemzeti Zászlóaljánál

Szöveg: Sarah Wetherfield őrnagy |  2018. február 20. 9:48

Február 13-án az EUFOR parancsnokságán, a Butmir táborban tartott ünnepség keretében Michael Lippert alezredes hivatalosan átadta az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) parancsnoki beosztását Markus Schwaiger alezredesnek. Lippert alezredes ezután Bosznia-Hercegovinában teljesített szolgálata elismeréseként átvette az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája „Althea” medálját.

http://www.euforbih.org/eufor/index.php/eufor-news/latest-news/2328-change-of-eufor-multinational-battalion-commander

Az MNBN az EUFOR hadszíntéri manőveregysége Bosznia-Hercegovinában, amelynek elsődleges feladata a bosznia-hercegovinai rendvédelmi szervek és fegyveres erők támogatása a biztonságos környezet fenntartása érdekében Bosznia-Hercegovina területén. Az évente megrendezett Quick Response gyakorlatok során az EUFOR gyakorolja a közepes készenlétű tartalékerőinek (Intermediate Reserve Forces) integrálására való képességét.

Az MNBN parancsnokaként Lippert alezredes tavaly októberben külszolgálata csúcspontjaként tekintette meg a Quick Response 17 gyakorlatot, amelyen katonái és a bosznia-hercegovinai haderő tagjai első alkalommal készültek fel közösen a rendvédelmi szervekkel a komplex béketámogató műveletek végrehajtására valósághű körülmények között. Az EUFOR törzsfőnöke, Szpisják József dandártábornok beszédében kiemelte, hogy az MNBN parancsnoka és törzse nagyszerű munkát végzett.

1599182042

Az EUFOR törzsfőnöke átadta az MNBN zászlóját Markus Schwaiger alezredesnek

Mint mondta, „a mostani gyakorlat nagyobb kihívást jelentett, mivel most első alkalommal gyakorolták a rendvédelmi szervek és a bosznia-hercegovinai fegyveres erők az EUFOR-ral közösen a vészhelyzeti tervek (contingency plans) végrehajtását. A résztvevőknek ugyanis három különböző forgatókönyvön kellett gondolkodniuk, és háromszor több rádióhívás érkezett a vezetési pontokra, mint az előző években. Az MNBN napról napra javított a teljesítményén, és az összes számára előírt feladatot teljesítette."

A 3-as szám fontos az MNBN számára, hiszen a zászlóaljban három nemzet – Ausztria, Magyarország és Törökország – képviselteti magát. Mint azt Lippert alezredes elmondta, „a három nemzet századai jól reagáltak arra a kihívásra, hogy integráljanak háromféle munkamódot és három nyelvet, és rendfokozattól, illetve nemzetiségtől függetlenül, mindenki támogatta a missziót." Az alezredes ezután a legjobbakat kívánta utódjának, majd búcsúzóul az MNBN három nyelvén mondta: „viszontlátásra".

1599182042

Az MNBN új parancsnoka, Markus Schwaiger alezredes elmondta, hogy a mostani kinevezése miért számít mérföldkőnek pályafutásában, és hogyan készül a zászlóalj vezetésére. Mint mondta, „a közös munka során meg fogjuk oldani az összes előttünk álló kihívást". Az MNBN demonstrálja a 14 EU- és 5 partner nemzetre jellemző csapatszellemet, hiszen e nemzetek az EUFOR-ban együtt dolgoznak azért, hogy fenntartsák a biztonságos környezetet Bosznia-Hercegovina lakosai számára.

Fordította: Eszes Boldizsár
Fotó: euforbih.org