Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenhol helytálltak

Szöveg: Szűcs László |  2018. február 20. 8:34

Koszovói és iraki misszió, három hónapos kiképzési feladat Észtországban, számos hazai és külföldi gyakorlat, valamint részvétel a határvédelemben. Röviden így lehetne összefoglalni a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 2017-es évét. Horváth Gábor dandártábornokkal, az alakulat parancsnokával beszélgettünk.

https://honvedelem.hu/kiadvany/67000
1599182037

Horváth Gábor dandártábornok

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan tavaly is rendkívül mozgalmas évet zárt a tatai alakulat.

– 2017-et úgy kezdtük, hogy a dandár katonáinak nagy része külföldi misszióban volt, az itthon maradottak számára pedig a Közös Akarat feladat, azaz a déli határ biztosítása jelentette a legfontosabb teendőt – hallhattuk Horváth Gábor dandártábornoktól, aki márciusban vette vissza az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoki beosztását a megbízott parancsnoktól, Sipos Antal ezredestől, miután korábban, 10 hónapon keresztül az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon megbízással, ideiglenesen a szárazföldi haderőnem távol lévő főnökét helyettesítette.

1599182037
A KFOR-ban az amerikai hadseregnél rendszeresített M4A2 típusú gépkarabélyt is kipróbálhatták a magyarok.

A dandártábornok hozzátette: tavasszal érkezett haza az addig külszolgálaton lévő két kontingens Koszovóból, illetve Irakból. A közel-keleti országból visszatért katonák ugyanakkor nem sokat pihenhettek, hiszen összeszokott alegységükre épült a Training Bridge 2017 elnevezésű közös kiképzés, amit a visegrádi négyek biztonságerősítő felajánlásának részeként hajtottak végre júliustól, három hónapon keresztül Észtországban.

– Természetesen számos más külföldi misszióban is részt vettek a tatai katonák az elmúlt évben. Egyéni beosztásokat láttak el Szomáliában, Maliban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban – emelte ki a parancsnok.

Gyakorlatról gyakorlatra

Horváth Gábortól megtudtuk azt is: a missziós szerepvállalás mellett 2017-ben az alakulat fontos feladata volt a részvétel a Közös Akarat elnevezésű határbiztosítási tevékenységben. A dandár 150–180 fővel folyamatosan jelen volt az ország déli határán, s a rendőrséggel együttműködve végezte a munkáját.

1599182038
– Ha mindehhez hozzátesszük még azokat a kiképzési feladatokat és gyakorlatokat, amelyeken részt vettünk – gondolok itt elsősorban az év két kiemelt kiképzési rendezvényére, egyrészt a Training Bridge kiképzésre, másrészt a Saber Guardian nemzetközi gyakorlatra és az annak részeként végrehajtott Szentesi Fokos fedőnevű folyóátkelésre –, akkor azt kell mondanom, igazán eseménydús volt a 2017-es év a tatai katonák számára – fogalmazott a dandártábornok.

Horváth Gábor szerint az elmúlt évben kiemelt feladat volt a dandárnál az alapkiképzések végrehajtása is. A sikeres toborzás eredményeként bevonult szerződéses legénységi állományú katonák, valamint a pályakezdő altisztek és tisztek közül több mint kétszáz fő felkészítését hajtotta végre az alakulat szeptembertől kezdve. Bár az alapkiképzés lebonyolítása nem jelentett újdonságot a tatai katonáknak – hiszen az elmúlt évben számtalan alkalommal volt már részük hasonlóban –, a mostani mégis egy kicsit más volt, mint a korábbiak. Ezúttal ugyanis nem szakaszkötelékben végezték el ezt a feladatot, hanem egy teljes kiképzőzászlóaljat jelöltek ki, így a felkészítés mellett a zászlóalj teendőinek összehangolása is jóval gondosabb tervezést és odafigyelést igényelt. A résztvevők egyébként december közepén eredményesen vizsgáztak, így megkezdhették tényleges katonai szolgálatukat az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezeteinél, illetve más alakulatoknál. Új elemként megemlíthető, hogy a katonákat a határbiztosítási feladatokra is felkészítették.

1599182038
A koszovói misszióban rendezett magyar–amerikai szituációs lövészet az összekovácsolást szolgálta.

Vissza a misszióba

Az alapkiképzéssel párhuzamosan (ősszel) újabb missziós felkészítés kezdődött Tatán; a Klapka György lövészdandárra épül ugyanis az MH KFOR Kontingens következő, 18. váltása, amely a tervek szerint 2018. februárban kezdi meg feladatait Koszovóban.

– Amióta az utolsó, tatai katonákra épülő váltás 2017 tavaszán visszatért hazánkba, jelentősen megváltozott a magyar szerepvállalás Koszovóban. A portugálok kivonulásával a magyar kontingens vette át a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj feladatrendszerét. Ennek eredményeként át kellett alakítani a misszióra készülő katonák felkészítését, és olyan beosztások is megjelentek a kontingensben, amelyek korábban nem voltak – mondta Horváth dandártábornok. Hangsúlyozta, hogy ezúttal egy teljes zászlóaljat készítettek fel a féléves koszovói misszióra. Ellentétben a legutóbbi alkalommal, amikor a kontingensparancsnokság mellett két manőverszázad felkészítését kellett sikeresen elvégezniük, ám ezek a századok más-más nemzetközi zászlóalj alárendeltségében dolgoztak, így feladatrendszerük is különbözött egymástól.

1599182038
Az Irakból visszatért kontingens tagjaira – egy rövid pihenő után – Észtországban várt feladat.

– Vagyis ez egy minőségi ugrás számunkra, ám arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a műveleti területen feladatot végrehajtó zászlóaljszintű kötelék feladatrendszere eltér az itthoni kötelékzászlóaljak feladataitól, így szervezetében olyan elemek is megtalálhatók, amelyek nemhogy egy lövészzászlóaljnál, de még egy lövészdandárnál sem léteznek. Gondolok itt például a CIMIC-, vagy éppen a felderítő részlegre – sorolta a parancsnok. Majd hozzátette: ennek megfelelően több mint húsz alakulat katonáiból áll a 18. váltás állománya, bár a gerincét a Klapka-dandár adja. A kontingens parancsnoka pedig egy több missziót megjárt, tapasztalt, felkészült főtiszt lesz.

Koszovó mellett Irakba is készülnek tatai katonák 2018-ban, ám a dandárparancsnok szerint ezúttal a tavalyihoz képest más létszámban és feladattal. A februárban műveleti területre induló következő iraki kontingens egyik kisebb (őrző-védő feladatokkal megbízott, közel századerejű) alegységét alkotják majd a Klapka-dandár egyenruhásai. A Koszovóba és az Irakba induló kontingensekben egyébként több mint háromszázötven tatai katona szolgál majd az elkövetkező hónapokban.

1599182038
A Klapka-dandárnál a múlt év novemberében tett látogatás dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

Hazai feladatok

A 2018-as hazai teendők közül Horváth Gábor dandártábornok kiemelte a határvédelmi feladatokban történő közreműködést, ami idén is prioritás. Az alakulat alaprendeltetése a tanintézeti kiszolgálás is, vagyis a honvéd tisztjelöltek és honvéd altisztjelöltek gyakorlati felkészítésének segítése.

– Ez a feladat kiemelten hangsúlyos azon fegyvernemek esetében, amelyeknek már csak Tatán vannak alegységei; gondolok itt a harckocsizókra, a tábori tüzérekre és a páncéltörő tüzérekre. Harcászati, harcszolgálati és lövészeti feladataik nem igényelnek nagy létszámú állományt, ugyanakkor mégis fontosak számunkra, mert a fegyvernemek megőrzését és a képességek fenntartását biztosítják – hangsúlyozta a tábornok, akitől megtudtuk azt is, hogy az alakulat egyelőre nem kapott feladatot a 2018-as év várható legnagyobb hazai kiképzési rendezvényével, a Brave Warrior elnevezésű gyakorlattal kapcsolatban. Ennek ellenére figyelemmel kísérik az előkészítést, hiszen bármikor jöhet az elöljárói feladatszabás, hogy közre kell működniük az erőpróbán.

Mindezek mellett az alakulat vezetése azt tervezi, hogy az év végén egy dandárszintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot hajt végre, amelybe bevonják a zászlóaljtörzseket is.

1599182039
A hazánkban megrendezett Buffalo Ride 2017 gyakorlaton a tataiak szintén amerikai katonákkal közösen vettek részt.

Megújul a Kupola

A missziók és a kiképzések mellett 2018 a laktanyai fejlesztésekről szól majd Tatán. Az őrzésvédelmi rendszer és a laktanya kerítésének felújítása már 2017-ben megkezdődött, ennek eredményeképpen pedig egy nagyon korszerű rendszert adhatnak át hamarosan. Emellett további infrastrukturális fejlesztéseket és felújításokat is terveznek a kaszárnyában. Az egyik ilyen a legismertebb épület, a Kupola felújítása lenne. A páncélos csapatok jelképének számító legendás építmény rekonstrukciója nemcsak érzelmi szempontból fontos a jelen harckocsizói számára, hanem funkcionális téren is, hiszen a jövőben, a szállásra szolgáló férőhelyek bővítésén túl, oktatási, kiképzési és szimulációs központként tervezik használni.

1599182039
Fotó: Dévényi Veronika, Krasznai-Nehrebeczky Mária, Rácz Tünde, Tischler Zoltán, a szerző és archív