Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Slim Lines: ez történt szeptemberben

Szöveg: Papp Béla főhadnagy |  2013. október 6. 8:13

A kiérkezés után két hónappal az MH KFOR Kontingens kilencedik váltásának katonái folyamatosan végzik feladataikat a műveleti területen. A pristinai Slim Lines táborban települő magyar békefenntartók számára a szeptember nem telt eseménytelenül.

A hónap elején a KTM-zászlóalj egy bemutatón vett részt Novo Selo táborban, ahol a KFOR-parancsnokság kulcsbeosztásaiba kerülők tekintették meg a kitelepült technikai eszközöket. A magyarok egy BTR-80 típusú páncélozott szállító járművet, egy Mercedes típusú mentőautót és a katonák által használt CRC-, azaz tömegoszlató felszerelést mutatták be.

1595961032

A „Charlie" század folyamatosan látja el járőrfeladatait, szolgálatait. Emellett különböző gyakorlásokat rendezett saját állománya részére, valamint úgynevezett „Fire Phobia" felkészítést is tartott több KFOR-alegység számára.  A gyakorlások során a tömegkezelési feladatokra való felkészülés, a tanult eljárások tökéletesítése volt középpontban, de megtörtént a gázszimulációs felkészítés is. A század katonái itt a könnygázzal elárasztott konténerben tesztelték felszerelésüket és a gázálarcban való tájékozódást.

Az „Alpha" század és a Nemzeti Támogató Elem folyamatosan biztosította a járművek üzemképességét, a kontingens logisztikai ellátását és az egészségügyi biztosítást a feladatok végrehajtásakor.

A hónap folyamán a KTM közös portugál−magyar zászlóalj portugál részének váltása is megtörtént. Ezzel együtt medálparádét tartottak, majd a váltást követően lezajlott a „TOA ceremony", vagyis az átadás-átvételi ünnepség is.

1595961033

A portugál−magyar közös békefenntartó zászlóalj, a KTM parancsnoki teendőit Fernando Gonçalves alezredes vette át. Az ünnepségen részt vett Salvatore Farina vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka is, aki szintén ebben a hónapban vette át a parancsnoki beosztást elődjétől.

Fotó: a szerző felvételei