Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A miniszter is belelapozott a nyuszis magazinba

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 29. 13:01

Radnai Péter a Katonai Filmstúdió hatvan éves évfordulójának ünnepségére nyuszis magazinokkal a kezében érkezett – természetesen a miniszter is kapott egy példányt. Néhányan talán meglepődtek, de csak addig amíg át nem lapozták az újságot, és nem szembesültek azzal, mi is a “katonaaktualitása” az e havi kiadásnak.

A nyuszis magazin e havi száma háromoldalas cikket közöl a Magyar Honvédségről.

„Ez már nem az első katonai anyag a nyuszis magazinban. Mióta itt dolgozom főszerkesztőként, ez már a harmadik katonai anyagunk, és már most tervezzük a következő cikket, mely a MIG29-esekről fog szólni. A mostani számban – melyből hoztam magammal az ünnepségre is – helikopteres bevetésekkel foglalkozunk"- mondta a rendezvényen a honvedelem.hu érdeklődésére Radnai Péter, aki hozzátette: „A legfontosabb – azon kívül, hogy a cikk nagyon jó -, hogy remek fotók születtek, ez tehát egy igen akciódús anyag lett."

A főszerkesztő elárulta azt is, a honvédséghez való kötődése régi időkre nyúlik vissza. „A Magyar Televízióban másfél éven keresztül készítettem egy katonai műsort Manőver címmel. Furcsa volt, mikor először kapcsolatba kerültem a katonai filmstúdióval, hiszen mondhatom, nem rólam mintázták a tökéletes katonát" – mondta nevetve a főszerkesztő, majd úgy folytatta: „Az első időkben komoly kihívást jelentett megtanulni, hogy a rendfokozatot nem rangnak, vagy a gépkarabélyt nem géppuskának kell nevezni. Kellett néhány hónap, hogy megértsék az általam képviselt civil megközelítést."

1595896248

 

Radnai Péter elmesélte, hogy Hardy Mihály akkoriban hasonló műsort készített a televízióban, ám ő másképpen foglalkozott a témával. „Hardy Mihály értett a témához, így bennfentesként csinálta a műsort. Én viszont igazi outsiderként álltam hozzá. Úgy gondoltam, hogy a nézők nagy része szintén outsider, így a civil megközelítés érdekes lehet számukra. Amolyan Svejk-szerű figura voltam a sorozatban: volt, hogy Kalocsán gázmaszkban szaladgáltam, volt, mikor helikopterrel utaztam – és majdnem meggyőztek hogy ugorjak ejtőernyővel is, de végül nem sikerült -. Ha kicsit bátrabban állok hozzá, talán egy MIG-et is kipróbálhattam volna. Az ország szinte össze laktanyáját végigjártuk, de voltunk Cipruson, Koszovóban is, hogy megmutassuk a magyar katonák és békefenntartók munkáját"- mondta el Radnai Péter, aki a  műsor forgatásaival kapcsolatban azt mondta, élete egyik legizgalmasabb korszakát jelenti ez az időszak.

Végül hozzátette: „Az volt még nagyon jó tapasztalat, hogy be tudtam bizonyítani egy teljesen más közegnek, hogy azért, mert valaki nem közéjük való, nagyon is tudja tisztelni őket. Õk pedig el tudtak fogadni egy másik fajta szemléletet."- idézte fel akkori élményeit a főszerkesztő.

1595896248
 

Fotó: Dévényi Veronika