Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Júliusi hajrá…

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. július 22. 14:22

A napokban a szerb katonák is csatlakoztak a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban zajló magyar UNFICYP felkészítéshez. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingensének része a szerb békefenntartók csoportja. A váltás szeptemberben utazik ki a földközi-tengeri szigetre.

1595975798

Hat szerb katona szolgál 2010. októbere óta a magyar szakasz részeként Cipruson, rajparancsnok-helyettesi és lövész beosztásokban. Az első közös felkészítést négy évvel ezelőtt hajtották végre Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Azóta minden váltás felkészítésének utolsó két hetében a szerb és a magyar katonák együtt készülnek ciprusi missziójukra. 

Az első héten hadszíntér-ismeret és járőrfelkészítés foglalkozásokat rendeztek a szerb katonák részére, a második héten pedig – július 21−24. között – a magyarok és a szerbek közösen vesznek részt az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai kiképzőbázisán megrendezendő zárógyakorlaton.

1595975799

A ciprusi felkészítés nemzetközi jellegét tovább erősítette Ben Feasby brit törzszászlós jelenléte, aki  július 14-17. között hajtotta végre a tervezett katonai rendész váltóállomány szakmai felkészítését. Ben Feasby törzszászlós négy éve szolgál a szigeten és jelenleg az UNFICYP katonai rendész alegységének (UNFICYP FMPU) vezénylőzászlósa.

A ciprusi felkészítéssel egy időben finiséhez érkezett a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) Magyar Kontingens 39. váltásának felkészítése. A felkészítést záró gyakorlaton a katonákból és rendőrökből álló állomány számot adott a négy hét során elsajátított ismeretekből. A felkészített váltás szeptemberben utazik ki a műveleti területre és kezdi meg a szolgálatát.

1595975799

Ugyancsak ebben az időben hajtották végre az ENSZ nyugat-szaharai missziójába (MINURSO), valamint az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Missziójába (EUMM) indulók felkészítését is Szolnokon.