Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István ünnepe Cipruson

Szöveg: Sándor Ferenc alezredes |  2010. augusztus 24. 8:23

Államalapító Szent Istvánról és az új kenyérről emlékezett a magyar kontingens augusztus 20-án Magyar Nemzeti Nap keretében Cipruson. Az ünnepély Nicosiában, az ENSZ által felügyelt területen (UNPA) – a szabadtéri Dolphin Club Restaurant-ban – került megrendezésre.

Dr. Lovró Csaba, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott ciprusi nagykövete mellett a többi missziós küldő nemzet, a szlovák, az angol, az ukrán, a holland, az ír, az osztrák, az indiai és az ausztrál nagykövetségek képviseltették magukat az ünnepségen, nem egy a legmagasabb szinten. Természetesen jelen voltak az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszó (UNFICYP) meghívott civil és katonai vezetői, munkatársai, valamint a Magyar kontingens tagjai és a szigeten élő magyarok is.

A kezdés előtt a magyar katonák felsorakoztak az érkező vendégek protokoll szerinti fogadásához, a Himnusz és az ünnepi beszéd méltó módon való meghallgatásához. A vendégek köszöntése és az ünnepség lefolyási rendjének ismertetése után közösen hallgattuk meg s énekeltük a Magyar Nemzet Himnuszát. Ezután a magyar kontingens parancsnoka, Sándor Ferenc alezredes megtartotta az ünnepi beszédet, melyet angol fordításban is hallhattak a vendégek. A beszédben Szent István országépítő, szervező munkássága, kiemelkedő hadvezéri, politikai tettei és máig ható öröksége mellet augusztus 20-a egyéb ünnepi jelenése is említésre került.

1595906414
Ez a nap nemcsak első királyunk szentté avatásának közel 1000. évfordulója, hanem a friss gabonából sütött első kenyér, az Új Kenyér ünnepe is. A kenyér megáldását a négyes szektor szlovák lelkipásztora Josef Paluba százados angol és magyar szavakkal celebrálta. A kenyér megtörését követően jelképesen felajánlásra került Mario Sanchez Debernardi ellentengernagy, Force Commander részére, nem jelképesen pedig elfogyasztásra a vacsorával. A pohárköszöntőt követően kezdődött a vacsora. A menü a magyar konyha jellegzetes ételeit, többek között: halászlét, cipóban sült csülököt, marhapörköltet, mákos kalácsot, pogácsát tartalmazott… Desszertként aprólékos munkával készült magyar címerrel díszített tortából fogyaszthattak a tisztelt vendégek. A szakácsok természetesen kitettek magukért, így az est hátralévő részében a legnépszerűbb személyek lévén nem kevés dicséretet hallgattak meg büszkén.

Az eseményen résztvevők egybehangzóan nagyon színvonalasnak és kellemesnek tartották a rendezvényt, ahol bepillantást nyerhettek nemcsak a magyar nép hagyományaiba, konyhájának ízvilágába, de videoklipek kivetítésével, promóciós anyagok segítségével Magyarország kulturális, idegenforgalmi és mindennapi világába is.

1595906414
1595906414
1595906414
1595906414