Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültségükről adtak számot Koszovóban

Szöveg: Jánosi Eszter főhadnagy | Fotó: Gálig-Bernát Hajnalka főtörzsőrmester |  2020. október 1. 11:34

Összetett gyakorlat keretében teljes műveleti készenlétről adtak számot a magyar katonák alkotta KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj manőverszázadai. A gyakorlat teljesítése minden Koszovóba érkező kontingens számára kötelező. A feladatba más, különleges képességekkel rendelkező alegységeket is bevontak.

MH KFOR Kontingens 23. váltás gyakorlat (4)

A fikcióra alapuló gyakorlatot sokoldalú tervezői munka előzte meg. A manőverszázadok eredményes tevékenységéhez, a zászlóalj vezetésének különböző elemei – hadművelet, logisztika, egészségügy és híradó – is hozzájárultak.

A forgatókönyv szerint a békés tüntetés erőszakos zavargássá alakult, ezért az incidens kezeléséhez a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó Harcászati Tartalék Zászlóalj segítségére volt szükség. A tömegkezelési feladatok során – az ukrán, olasz és svájci nemzetekből álló műszaki század együttműködésével – sikeresen felszámolták a barikádokat és jól reagáltak a tüntető tömeg által használt Molotov-koktélokra.

MH KFOR Kontingens 23. váltás gyakorlat (10)

A lengyel és dán Tactical PSYOPS Team, valamint a Harcászati Tartalék Zászlóalj alegységei között kiváló volt az együttműködés. A magyar katonák sikeresen kezelték a kialakult helyzetet és megfelelően alkalmazták a korábbi felkészítések során begyakorolt tömegkezelési eljárásokat.

Hodoniczki Mátyás alezredes, az MH KFOR Kontingens 23. váltásának parancsnoka a többnemzeti gyakorlat végén elégedetten nyilatkozott a magyar katonák teljesítményéről.

GALÉRIA