Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR: bemutatjuk a Politikai Tanácsadó Irodát

Szöveg: Bak Pál (KFOR POLAD iroda politikai tanácsadó) | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. április 11. 7:19

Cikksorozatunkban a KFOR 26. váltásának törzsében és vezető beosztásaiban szolgálatot teljesítők mindennapi feladataiba, nemzetközi környezetben történő helytállásukba nyújtunk betekintést.

A NATO vezette KFOR-misszió egy harcászati szintű katonai művelet, ugyanakkor napjainkban a KFOR parancsnokára nehezedő feladatok ellátása sokkal inkább politikai természetű tevékenység. A folyamatosan változó politikai környezetben a politikai főtanácsadó és az általa vezetett Politikai Tanácsadói Iroda nap mint nap a legjobb tudása szerint támogatja a KFOR parancsnokot.

A magyar KFOR-parancsnokság nem csupán a parancsnok személyéről, hanem az őt támogató állomány biztosításáról is szól. Az egyik kiemelten fontos pozíció a politikai tanácsadói irodát vezető politikai főtanácsadó (Political Advisor - POLAD), amelyet – számos további kulcsbeosztással együtt – először tölthetett fel Magyarország.

A politikai főtanácsadó a KFOR parancsnokhoz kötött beosztás; általában amelyik nemzet biztosítja a művelet parancsnokát, az a nemzet delegálja a politikai főtanácsadót is. A főtanácsadói pozíció fontosságát tükrözi az is, hogy személyét a nemzeti jelölést követően közvetlenül a NATO-főtitkár nevezi ki.

POLAD_POLAD-SA_work

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar parancsnoki időszakra egy, a nyugat-balkáni régió és a biztonságpolitikai terén egyaránt szerteágazó tapasztalattal rendelkező diplomatát, Somogyi Gyulát jelölte ki. A feladatok magas színvonalú, precíz ellátása érdekében a politikai főtanácsadó kijelölését követően már 2020 őszén megkezdte felkészülését közösen a magyar KFOR parancsnoki csoporttal.

A főtanácsadó számos alkalommal kíséri a KFOR parancsnokot találkozóira, kapcsolatokat épít és tart fenn a nemzetközi közösség képviselőivel, illetve a helyi politikai szereplőkkel, legyen szó egy nemzetközi szervezetről vagy a diplomácai testületről. A szigorú értelemben vett politikai tanácsadáson túl a főtanácsadó klasszikus diplomáciai és protokolláris feladatok ellátásával is segíti a parancsnokot és a parancsnoki törzset.

POLAD_COMKFOR_OSMANI

A főtanácsadó munkáját a többnemzeti összetételű csapata könnyíti meg. A POLAD Iroda tagja egy norvég főtanácsadó-helyettes, egy adminisztrációért felelős amerikai beosztott, valamint három különleges politikai tanácsadó. Ez utóbbi három pozíció a KFOR-hoz hozzájáruló országokhoz kötött, a beosztásokat Szlovénia, Svájc és Magyarország tölti fel.

Az iroda speciális státuszát jelzi, hogy közvetlenül a KFOR parancsnokának alárendeltségébe tartozik a további (jogi, egészségügyi, és gender) főtanácsadókkal és munkatársaikkal együtt. Az iroda az adminisztrációért felelős amerikai katona kivételével minden tagja civil beosztású, akik rendszerint egy évig látják el feladataikat.

A POLAD iroda magyar különleges politikai tanácsadója Bak Pál, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának munkatársa, aki a felkészülését szintén a magyar parancsnoki csapattal együtt kezdte meg 2020 őszén. E pozíció betöltése nem volt újdonság Magyarország számára, hiszen hazánk évek óta biztosít egy főt a politikai főtanácsadó irodájába. A mostani kettős magyar szerepvállalás jó példája a hagyományosan kiváló külügyi-honvédelmi együttműködésnek: a három, különböző intézményi háttérrel (Külgazdasági és Külügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága) rendelkező parancsoki támogató csoport tagjai közösen, erőiket egyesítve dolgoznak a misszió sikeres végrehajtása érdekében.

POLAD_MFA_DEU

Ahogy azt Kajári Ferenc vezérőrnagy többször is hangsúlyozta, a KFOR egy harcászati szintű művelet, de nagymértékben kitett a politikai folyamatoknak. Ebből adódóan, a parancsnokra nagy teher hárul nem csupán a művelet mindennapi irányítása, de a politikai-diplomáciai feladatok ellátása miatt is. Ebben a környezetben a politikai főtanácsadó és az általa vezetett iroda naprakészsége, pontossága, innovációja, valamint kritikus, elemzői gondolkodása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a munkatársak a lehető legnagyobb mértékben legyenek képesek támogatni a parancsnokot és törzsét.

Mindezek mellett a Politikai Tanácsadói Iroda nemcsak a táboron kívüli tevékenységgel kapcsolatban ad tanácsokat a művelet vezetésének, de a KFOR-hoz hozzájáruló húsz NATO szövetséges és nyolc partner nemzet sajátosságait is figyelembe véve végzi munkáját.