Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveres konfliktus a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti területein

Szöveg: Nagy Sándor ezredes |  2012. december 6. 9:37

A Kongó két keleti tartományát érintő fegyveres konfliktus tovább folytatódik. Az M23 elnevezésű politikai, katonai lázadócsoport 2012. márciusi megalakulását követően jelentős területeket foglalt el Észak-Kivu Ruandával és Ugandával határos részén.

A rebellis csoport a korábbi CNDP (National Congress for the Defence of the People) a hadseregből dezertált erőiből szerveződött. A rebellis erők folyamatosan harcban álltak a hadsereg erőivel, utóbbiak felkészületlenül és rendkívül rossz felszereléssel kezdték meg a harcot.

1595946009

A november 15-én megindított M23-támadás az észak-kivui tartomány székhelye, Goma és egyéb területek elfoglalását eredményezte. Goma elfoglalása során a kongói hadsereg szinte elmenekült a városból. Jelenleg az M23 ellenőrzi a várost, a településen nincs se víz, se elektromos áram, gyakorlatilag semmilyen intézmény nem működik. A rendőrség városban maradt erőit azonnal lefegyverezték, de sokan közülük a rebellisekkel szimpatizálnak.

A hadsereg ugyan tett erőfeszítéseket ezeknek a területeknek a visszafoglalására, ám eredménytelenül.

Időközben a ruandai, kongói és az ugandai elnökök megkezdték a tárgyalást Kampalában, Uganda fővárosában, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre. A néhány nappal ezelőtt született megállapodás szerint az M23 48 órás haladékot kapott a város elhagyására, amelyet visszautasítottak. A határidőt 24 órával meghosszabbították.

1595946009

A hadsereg készül a határidő letelte utáni támadás megindítására. Olenga tábornok kijelentette, hogy mindenáron visszafoglalja Gomát.

A fegyveres konfliktus súlyos következményeit főleg a lakosság szenvedi meg, és már meghaladja a 100 ezret a menekültek száma. Bukavuba szintén folyamatosan érkeznek, de legnagyobb számban Minova térségében vannak. Ellátatlanságuk egy humanitárius katasztrófát vetít előre.

1595946009


(A szerző Kongóban szolgáló magyar katonatiszt)