Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képzés a kiképzőknek

Szöveg: Nagy Sándor ezredes |  2013. január 31. 7:36

Nemzetközi szinten is ismert, hogy a kelet-kongói tartományokban, Dél- és Észak-Kivuban a szexuális bűncselekmények az itt folyó fegyveres konfliktusokban egyfajta „fegyverré” váltak. Sajnos ezeknek nagy részét a FARDC (a kongói kormányhadsereg) katonái követik el.

1595948464

Ezen bűncselekmények számának csökkentése érdekében jelentős erőfeszítések folynak. Az EUSEC RD Congo misszió akcióprogramja is célként tűzte ki az ezt szolgáló úgynevezett felvilágosítóprogramokban, -képzésekben való közreműködést a hadsereg katonái számára, az ENSZ szerveivel, valamint az itt működő nemzetközi és helyi humanitárius szervezetekkel karöltve. E program keretében készítették fel azt a 25 katonát, akik egy képzést követően majd alegységeik körében folytatják tovább a felvilágosítótevékenységüket.

Az ötnapos képzést Dél-Kivu tartományban, Uvirában tartották meg, az EUSEC tanácsadói – Nagy Sándor ezredes és Lökösházi Béla őrnagy –, illetve a PNUD (Programme de la Nation Unies pour le développement, az ENSZ fejlesztési programja) közreműködésével.

1595948464