Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikából tértek haza

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 16. 6:22

Sikeresen és tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza március végén azok a magyar békefenntartók, akik az ENSZ Közép-afrikai Köztársasági Többdimenziós Integrált Stabilizációs Műveletében (MINUSCA) vettek részt.

1596012011

Magyarország váltásonként 4 fővel járul hozzá a művelet katonai komponenséhez. Két törzstiszt a misszió műveleti központjában lát el szolgálatot, míg a megfigyelők az ország fővárosától, Banguitól távolabbi helyszíneken vesznek részt járőrfeladatokban, valamint tárgyalásokon. A nemzetközi katonai missziónak az ország keleti területein tevékenykedő, az „Úr Ellenállási Hadserege" nevű terrorista szervezet elleni tevékenység a legfontosabb feladata.

Az országban, de főleg annak fővárosában, a biztonsági helyzet sokat javult a 2015. november óta. Az új elnök, Faustin-Archange Touadéra által alakított kormány nagy figyelmet fordított a stabilizációra, a korábbi konfliktusban érintett vezetők kormányzatból történő kizárására. A legnagyobb kihívás jelenleg, hogy a helyzet normalizálódásával be kell indítani az ország gazdaságát.

Március végétől, a második váltásban újabb négy magyar katona kezdte meg a szolgálatát az afrikai misszióban.