Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikai medálparádék

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 18. 15:02

Az ENSZ Közép-afrikai Köztársasági Többdimenziós Integrált Stabilizációs Műveletébe (MINUSCA) idén március 21-én útnak indított első, négyfős magyar kontingens tagjai – Rumbach Szabolcs és Kiss Alajos alezredesek, valamint Molnár András őrnagy és Brunner Tamás százados – teljesítették a katonák számára előírt feltételeket a misszióban tanúsított helytállásért adományozott kitüntetés átvételéhez.

Rumbach alezredes és Molnár őrnagy, a főparancsnokságon szolgáló törzstisztek Banguiban, az ország fővárosában, míg a katonai megfigyelőként szolgáló Kiss alezredes és Brunner százados Bossangoában, a kameruni zászlóalj ünnepségén vehették át az elismerést.

1596005763

Az országban a közelmúltban többször újra fellángoltak a helyi ellentétek, összecsapások voltak Banguiban, illetve vidéken is. Ezek próbára teszik a katonai és rendőri erők reagálóképességét. Emellett a MINUSCA nagyon fontos feladata volt még Ferenc pápa látogatásának biztosítása is.

A magyar katonák a főparancsnokság, valamint a katonai megfigyelői csoport megbecsült tagjaiként látják el szolgálatukat. Molnár András őrnagy december elején Kaga Bandoróban, a Középső Szektor Parancsnokság székhelyén tájékoztatta a törzstiszteket a főparancsnokságon zajló folyamatokról. A Katonai Műveleti Központ december 13-14-én biztosította az alkotmányra vonatkozó népszavazás biztonságát, amelyhez kapcsolódóan a katonai megfigyelők tevékenységét Kiss Alajos alezredes irányította.

1596005763

A misszió katonai komponense pedig – Rumbach Szabolcs alezredes – vezetésével, „teljes erőbedobással" készül a december végén, valamint 2016 januárjában tervezett elnöki és parlamenti választásokra.