Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Limanova hőseire emlékeztek Bagdadban

Szöveg: Kiss Balázs százados | Fotó: Emrah Aydogan főtörzsőrmester (NMI) |  2021. december 29. 12:36

A limanovai csata 107. évfordulója alkalmából filmvetítéssel összekötött előadással emlékeztek meg a NATO Mission Iraq katonái a bagdadi UNION III bázison, december 21-én.

Bagdad_1

Kiss Balázs százados, a nemzetközi misszióban a kiképzést koordináló főtiszt köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden ismertette az évezredes lengyel-magyar barátság történetét, és az 1914-es limanovai csata előzményeit. Ezt követően a jelenlévők megtekinthették Bárány Krisztián 2017-ben bemutatott - a limanovai győzelmet kivívó magyar huszárok hősiességének emléket állító - „Halhatatlanok” című filmjét angol felirattal. A filmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió bocsátotta az előadó rendelkezésére.

A filmvetítést követően az előadó megosztotta a hallgatósággal a személyes lengyelországi - köztük limanovai - élményeit, beszélt a lengyel és magyar katonák közt máig élő barátságról és bajtársiasságról, valamint arról, hogy a hasonló filmek milyen szerepet játszanak a hazafias, honvédelmi nevelésben, ezáltal pedig a kiképzés támogatásában. A bagdadi lengyel nemzeti rangidős főtiszt az előadás végén személyesen mondott köszönetet az előadásért. A Bagdadban szolgáló magyar katonák ezután az otthonról kapott karácsonyi csomagjaikból magyar ízekkel kínálták meg az egybegyűlteket.

A prezentáció sikerére való tekintettel Kiss százados felkérést kapott arra, hogy december 28-án ismételje meg az előadását, amely fakultatív programként bekerült a misszió hivatalos kiképzési tervébe is. Ez alkalommal a NATO Mission Iraq kiképzési főnöke személyesen köszönte meg az előadást.

Bagdad_2