Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós látogatások Cipruson és Libanonban

Szöveg: MHP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. november 26. 11:43

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese - Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa kíséretében - ciprusi és libanoni missziókban szolgáló magyar katonáknál tett látogatást november 23-a és 25-e között. A látogatások elsődleges célja: a Cipruson és Libanonban települt magyar katonák feladatainak, vezetési rendszerének és ellátásának áttekintése volt. A parancsnokhelyettes mindkét országban köszöntötte a missziós szolgálatot teljesítő magyar katonákat a közelgő ünnepek alkalmából.

Sándor-Zsolt_vörgy_misszió (2)

Az ENSZ több mint négy évtizede lát el Cipruson békefenntartó feladatokat. A nemzetközi béke és biztonság megőrzésében a Magyar Honvédség 1993 óta vesz részt. A magyar delegáció idei látogatása azért is különleges, mert 2018 óta ez az első alkalom, hogy magyar katonai vezető utazik a szigetországi kontingenshez.

Nicosiában Ingrid Gjerde vezérőrnagy, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) parancsnoka fogadta Sándor Zsolt vezérőrnagyot. A misszió vezetőjével való találkozás után a parancsnokhelyettes a szolgálatot teljesítő katonákkal is találkozott, és válaszolt az állomány részéről felmerült kérdésekre.

Sándor-Zsolt_vörgy_misszió (1)

Az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióját (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) 1978-ban hozták létre a terület biztonságának helyreállítása érdekében. A libanoni békefenntartó misszióban 2006 novembere óta vesznek részt magyar katonák. A nemzetközi erőket korábban a magyar katonák látták el a legfrissebb információkat tartalmazó térképekkel és geoinformációs anyagokkal, majd a magyarok felderítő-, hadműveleti- és logisztikai feladatokat teljesítettek.

2021. január 18-tól szerepvállalásunk bővült és egyben átalakult ebben a misszióban. Az ír zászlóalj égisze alatt tevékenykedő lengyel század egy szakaszában teljesítenek szolgálatot katonáink: alapvető feladataik közé tartozik az ENSZ jelenlétének fenntartása, erősítése.

A Magyar Honvédség részéről először járt katonai vezető a libanoni ENSZ misszióban. Sándor Zsolt vezérőrnagy számos udvariassági látogatáson vett részt a libanoni út során.

Sándor-Zsolt_vörgy_misszió (7)

A Libanoni Fegyveres Erők (LAF) Parancsnokságán – a Beirút délkeleti részén fekvő Yarze településen – Sándor vezérőrnagy elsőként Joseph Aoun tábornokkal, a Libanoni Fegyveres Erők parancsnokával találkozott.

Naqoura városában, az UNIFIL misszió főparancsnokságán, Stefano Del Col vezérőrnaggyal, az UNIFIL parancsokával és misszióvezetővel, valamint Jack Christophides, misszió-vezető helyettessel, illetve Irvine Nii-Ayitey Aryeetey dandártábornokkal, parancsnokhelyettessel folytatott kötetlen megbeszélést.

Sándor-Zsolt_vörgy_misszió (8)

Az UNIFIL Nyugati Szektor Parancsnokságán – Shama városában – Stefano Lagorio dandártábornokkal, az UNIFIL Nyugati Szektor parancsnokával, illetve delegációjával zárult az udvariassági látogatások sora.

Az At Tiri-ben fekvő ENSZ Shamrock táborban a magyar delegáció először a szolgálatot teljesítő magyar kontingens állományával találkozott: a parancsnokhelyettes válaszolt az állomány körében felmerült kérdésekre. A látogatás során a lengyel kontingens vezetőivel, Radoslav Lewandowski alezredessel, kontingensparancsnokkal, Maciej Szylkowski őrnaggyal, törzsfőnökkel, és Jacek Koszalka főhadnaggyal, a lengyel-magyar század parancsnokával is egyeztettek a delegáció tagjai.