Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Murph, a hősi kihívás!

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 7. 13:29

A koszovói KFOR-misszióban, magyar kezdeményezésre, első alkalommal rendezték meg a „Murph Challenge” elnevezésű katonai kihívást.

MURPH Challenge-2

A próbatétel Michael P. Murphy századosnak állít emléket, aki az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (US Navy), Tengerészeti Különleges Hadviselési egységénél szolgált, és Afganisztánban, egy bevetés közben vesztette életét. Murphy százados hősies cselekedetei elismeréséül megkapta az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb szintű katonai kitüntetését, a Becsületrendet.

„A fájdalom átmeneti, de a dicsőség örök” – mondta a rendezvényt megnyitó beszédében Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka, és köszönetét fejezte ki Zsiros Tamás főtörzszászlósnak, a KFOR vezénylőzászlósának, hogy megszervezte ezt a nemes megemlékezést.

MURPH Challenge-3

A KFOR parancsnokság Film City táborában megrendezett eseményen tizenkét nemzet száztizenkilenc katonája mérettette meg magát. A KFOR parancsnokság egyéni beosztásaiból, valamint a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj állományából tizennégy magyar katona teljesítette a rendkívül kemény erőpróbát. A meghatározott feladatok sikeres elvégzéséhez kimagasló fizikai erőnlétre volt szükség, melyekre az indulók heteken át készültek. Az 1600 méter futás, 100 húzódzkodás, 200 fekvőtámasz és 300 guggolás, valamint 1600 méter futás 10 kilogrammos málhamellényben komoly kihívást jelentett a résztvevők számára.

Az öt óra hosszúságú rendezvényen a katonák nemzettől függetlenül, egymást lelkesen bíztatva, izomfájdalommal és verejtékcseppel megküzdve állítottak emléket a múlt hőseinek, azoknak a bátor katonáknak, akik életüket áldozták a békéért és biztonságért.