Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO medálátadó ünnepség Koszovóban

Szöveg: Visnyei Bence főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. március 2. 10:54

Az MH KFOR Kontingens 27. váltásának hamarosan letelik a szolgálati ideje Koszovóban. A több, mint négyszáz fős kontingens gerincét az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alkotta, azonban számos más katonai szervezet is biztosított katonákat a misszió idejére. Az elmúlt fél évben teljesített külföldi szolgálatuk elismeréseként a katonák ünnepélyes keretek között vehették át NATO medáljaikat a Novo Seló-i táborban megrendezett eseményen.

IMG_6422

Az medálátadó ünnepségen részt vett Szpisják József dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, Domján László nagykövet, az Európai Unió integrációs tanácsadója és Bozsik Béla, Magyarország Pristinai Nagykövetségének I. osztályú beosztott diplomatája. A vendégeket Horváth Sándor alezredes, az MH KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj parancsnoka és dr. Mohácsi Norbert ezredes, a Novo Seló-i tábor parancsnoka fogadta. Az ünnepségen, a vendégek fogadása és a Himnusz közös éneklése után Szpisják József dandártábornok és Horváth Sándor alezredes elismerésben részesítette a kontingens állományának azon tagjait, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a misszió sikerességéhez.

IMG_6453

Az elismerések átadása után Szpisják József dandártábornok beszédében összefoglalta és méltatta a kontingens fél éves munkáját, kiemelve, hogy az állomány a KFOR elmúlt tíz évének legkritikusabb időszakában teljesített szolgálatot.

„A konfliktus december hónapban a Koszovó északi részén emelt útzárakban csúcsosodott ki. A politikai és etnikai feszültség tapintható volt. A kialakult helyzet önök számára fokozott terheléssel járt, folyamatos készenlétet, katonai jelenlétet igényelt. A zászlóalj ilyen nyomás alatt is professzionálisan, fegyelmezetten és példaértékűen hajtotta végre feladatait. Ezzel újfent kivívta és megerősítette csapataink nemzetközi elismertségét és tevékenyen hozzájárult a Nyugat-Balkán stabilitásának, ezzel együtt Európa biztonságának megóvásához. Mindezt az ünnepek alatt, a családjaiktól távol, mely tudom, hogy nem könnyű feladat és ezúton is mégegyszer köszönöm.

Azonban missziójuk és feladataik még nem értek véget, hiszen még önök előtt áll az átadás átvátel időszaka. Azt kérem önöktől, hogy eddig elért eredményeiket, eredményeinket őrízzék meg és az átadást úgy hajtsák végre, hogy a feladatvégrehajtás zavartalanságát és a szakmai folytonosságot biztosítsa. Saját tapasztalatból tudom, hogy a kiküldetésből a családhoz hazatérni sem mindig könnyű, hiszen a családi körbe is vissza kell illeszkedniük. Azt tanácsolom, hogy szeretteikkel legyenek türelmesek és megértőek, hagyjanak nekik és önmaguknak is időt a korábbi megszokott életükhöz történő visszatérésre. Az elmúlt fél év számukra is megterhelő volt, hiszen a távollétünk sokszor nehezebb azoknak, akiket otthon hagyunk” – mondta Szpisják József dandártábornok.

IMG_6287

A Szpisják dandártábornok beszéde után Hankóczi Gergely alezredes, tábori lelkész áldása, majd a medálok átadása következett. A medálátadó ünnepség a NATO Himnusszal, a Szózattal és a kontingens katonáinak díszmenetével zárult.