Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Novák Katalin és Ruszin-Szendi Romulusz meglátogatta a magyar katonákat Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága, Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldala |  2022. december 10. 15:42

Mi, magyarok békepártiak vagyunk, nem akarunk háborút, békét szeretnénk otthonainkban, országunkban, határainkon - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök december 10-én, szombaton az iraki Erbíl katonai táborában, ahol magyar katonákkal találkozott.

2022.12.10. Novák Katalin Irakban_003_fb

A hivatalos látogatáson Irakban tartozkódó Novák Katalint a Camp Singara táborban Hraska Gábor alezredes, kontingensparancsnok fogadta.

Az államfő – tolmácsolva a magyar emberek tiszteletét és háláját – kiemelte: sötét felhők gyülekeznek felettünk, immár tíz hónapja tart Ukrajnában a háború. Felhívta a figyelmet az eszkaláció veszélyére, valamint arra, hogy a béke biztosításához és megőrzéséhez szükségünk van a magyar honvédekre.

Szükségünk van a szolgálatukra, olyan haderőre van szükség, amely képes megvédeni a magyarokat és Magyarországot – hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette: olyan honvédekre van szükség, akik tapasztalatot szereznek, akiknek nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudása is van, és akinek a tapasztalatát, képzettségét saját hazánk védelme érdekében is tudjuk hasznosítani.

Novák Katalin szólt arról is, hogy közös ellenségünk a nemzetközi terrorizmus, „és önök a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak itt, a Kurdisztáni Régióban is”. A magyar emberek büszkék önökre, ott vannak, ahol szükség van önökre – hangsúlyozta Novák Katalin.

A katonákat köszöntötte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki 2014-ben már járt Bagdadban és Erbílben.

 

2022.12.09. Ruszin in Irak (8)

A magyar küldöttség tagja dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is, akit Irakban hivatalos látogatáson fogadott Daniele Pisani ezredes, az olasz kontingens parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz megbeszéléseket folytatott a Joint Operational Command Advisor Team parancsnokával, Joost Doense ezredessel, a Military Advisor Group parancsnokával, Javier C. Soria ezredessel, valamint a kurd összekötő központ igazgatójával, Shakhawan Miro Lashkrivel.

A Magyar Honvédség parancsnoka az erbili katonai táborban állománygyűlést tartott az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonáknak, és elismeréseket adott át az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtók számára.