Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki látogatás Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 10. 9:43

Az MH KFOR kontingens katonáit látogatta meg június elején Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

IMG_7575vf_mod

Farkas Sándor alezredes akkor vette át parancsnoki beosztását, amikor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáira épülő MH KFOR Kontingens 26. váltása márciusban megkezdte szolgálatát a műveleti területen. A parancsnok látogatásának elsődleges célja ezért az volt, hogy találkozzon azokkal a katonákkal, akikkel erre eddig otthon nem volt lehetősége.

A látogatás Rácz Szabolcs alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnokának jelentésével és egy törzstájékoztatóval kezdődött.

Másnap a dandárparancsnok az amerikai irányítás alatt álló Camp Bondsteel táborban található szimulációs lőtéren megnézte a katonák lövészetét. Ezt követően délután Mitrovicában találkozott a szolgálatot ellátó járőrökkel, akik helyzetjelentést tettek az aktuális feladatukról, majd egy magaslati ponton felderítő tájékoztatót kapott.

IMG_7655vf_mod

A Novo Selói táborban megtartott állománygyűlésen Farkas Sándor alezredes rövid bevezetőjét követően a katonákat foglalkoztató kérdésekre válaszolt, így többek között beszélt a jövőben várható strukturális átalakításokról, a haditechnikai fejlesztésekről, a katonák illetményével kapcsolatos tervekről, illetve megköszönte a katonák szolgálatát és a családtagok támogatását is. A gyűlés zárásaként a katonai szervezet parancsnoka és a kontingens parancsnoka elismeréseket adott át.

A látogatás végén Farkas alezredes elmondta: műveleti területen már többször teljesített szolgálatot, de Koszovóban most járt először. „Jól kiképzett és fegyelmezett katonákkal találkoztam, amit a hazaérkezett jelentések és a helyszínen látottak is bizonyítanak. Mindenhol jó kedvet tapasztaltam és a katonák lövészethez való hozzáállása teljes mértékben példaértékű volt!” - tette hozzá a parancsnok.