Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rendőrök vízágyúkkal csaptak le el-Baradei támogatóira

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. január 28. 20:46

Az egyiptomi rendőrök vízágyúkkal és gumilövedékekkel csaptak le pénteken Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető támogatóira, amikor a déli imát követően Kairóban csatlakoztak a kormányellenes tüntetéshez. A rendőrök gumibotokkal verték Baradei támogatóit, akik körbevették vezetőjüket, hogy megvédjék őt. Előbb az a hír terjedt el, hogy a rendőrök őrizetbe vették a Nobel-békedíjas politikust, de később kiderült, hogy csak nem engedték távozni a helyszínről.

A tömeg azt skandálta, hogy távozzon a hatalomból Hoszni Mubarak elnök. Egyes jelentések szerint négy francia újságírót őrizetbe vettek, a Le Journal de Dimanche, a Le Figaro és a Paris-Match című lapok, valamint a Sipa fotóügynökség munkatársait.

1595913431
Az al-Dzsazíra katari hírtévé arról számolt be, hogy tüntetők gyülekeznek az államfő egyik kairói rezidenciájánál. A város egyik másik pontján, a Ramszesz téren több ezer ember csapott össze a pénteki imáról távoztában a rohamrendőrökkel. Az utóbbiak könnygázt vetettek be, néhány könnygázgránát berepült az an-Núr mecset belsejébe.
Az előkelő Mohandiszín negyedből legalább tízezer ember menetelt a városközpont felé, s közben azt kiabálta, hogy „Le Mubarakkal" –  közölték szemtanúk.

A rohamrendőrség fejvédőkkel és pajzsokkal felszerelkezett csoportjai állomásoznak városszerte, a Níluson átívelő hidaknál, a jelentősebb közúti kereszteződéseknél. A Tahrír téren, a tüntetők eddigi fő gyülekezési helyszínén több száz rohamrendőr csoportosult, hogy szembeszálljon a tüntetőkkel.
Az északi Alexandriában is gumilövedéket és könnygázt használtak a rendőri erők, hogy szétoszlassák a többezres tömeget, amely a pénteki nagyima után gyűlt össze.

Hírügynökségi jelentések, valamint szemtanúk beszámolói szerint megmozdulások voltak Asszuán, Aszjút, Manszúra, Minja, Szuez városokban, és még a Sínai-félszigeten fekvő el-Arísban is.

Halottak, sebesültek

1595913431
Közben több hírforrás is azt állítja, hogy Kairóban tüntetőket lőttek agyon: egy vagy három ember vesztette életét, és sokan megsebesültek. A három embert feltételezhetően túl közelről érte a rendőrök gumilövedéke – közölték belbiztonsági források. Az összecsapás az Egyiptomi Múzeumnál, a Tahrír tér közelében történt, vagyis az eddigi tüntetések centrumában. A teret a rendőrség lezárta, de a tömeg ostromolja. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egy halottról és tucatnyi véres sebesültről kapott hírt szemtanúktól. A CNN videóján is jól látható, amint a rendőrök lelőnek egy tüntetőt. 

Kairóban a déli ima után kezdett el felforrósodni a hangulat. A belvárosban gyorsan összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között, más negyedekben viszont békésen kezdődtek a demonstrációk, bár a központ felé tartó kis csoportok egyre népesebbé váltak.

Kairóban egy órára feltartóztattak négy francia újságírót, köztük a Le Figaro című újság munkatársát. A kairói eseményekről tudósító franciák együtt voltak, és civil ruhás nyomozók egy utcán állították meg őket. Bár az újságírókat nem vitték be egy rendőrőrsre, egy órát kellett vitatkozniuk a helyszínen, amíg tovább nem engedték őket.

Kijárási tilalom az egész országban

1595913431
A kormány által kihirdetett éjszakai kijárási tilalommal dacolva tüntetők ezrei próbálták megostromolni az egyiptomi külügyminisztérium és az állami televízió székházát péntek este Kairóban. Tüntetők egy csoportja közben ettől nem messze, a kormánypárt felgyújtott székházában fosztogatott.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ország egész területére kiterjesztette a kijárási tilalmat péntek este – jelentette a kairói állami televízió. Mubarak államfőként az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka.

A Külügyminisztérium óvatosságra int

A Külügyminisztérium honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a demonstrációk helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban.
A pénteken megjelent figyelmeztetésben az is olvasható, hogy ha az utazók elsősorban Sharm el-Sejk és Hurghada üdülőhelyeit keresik fel szervezett utazások keretében, fontolják meg az esetleg tervezett kairói látogatásuk elhalasztását.

Ennek ellenére a magyar utasok nem mondják le egyiptomi útjaikat a kormányellenes megmozdulások miatt, mivel azok több száz kilométerre vannak a tengerparti üdülőhelyektől – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője pénteken.

A szóvivő elmondta, a szolgáltatók szüneteltetik a kairói programokat. A tüntetések miatt sokan érdeklődnek az utazási irodáknál, de nem mondják le az utakat.