Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MFO váltásra készülnek

Szöveg: Horváth Géza Roland zls. |  2010. június 17. 12:01

A Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) 2010. szeptemberi váltására felkészülő katonák és rendőrök június 14-én megkezdték külföldi szolgálatteljesítésükre történő felkészülésüket Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A misszió feladata az 1981-ben Izrael és Egyiptom közt létrejött Camp David-i békeszerződésben rögzített erő- és fegyverzetkorlátozások betartásának ellenőrzése a Sínai-félszigeten a misszió számára kijelölt zónában.
A felkészítésre megjelentek közül tizenketten a rendőrség állományában, tizenöten pedig a Magyar Honvédség alakulatainál szolgálnak.

Az állományból többen rendelkeznek már előzetes missziós tapasztalattal az MFO, illetve más missziók (ISAF, EUFOR) területéről is, ezzel is segítve a felkészítő állomány munkáját.

A felkészítés különlegessége hogy 2010. szeptemberében, mikor ezen állomány megkezdi szolgálatát Egyiptomban, a magyar kontingens részvétele a 15. évfordulójához érkezik.

A Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingense más szempontból is különlegesnek mondható a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásai közül, hiszen ez az egyetlen misszió, melyben magyar katonák és a magyar rendőri szervek tagjai katonai egyenruhában és felszereléssel, közösen látják el szolgálatukat egy magyar kontingens állományában.
A felkészítési tervnek megfelelően a felkészülők kiképzési idejük egy részét Budapesten, a BM Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központjában töltik el, ott szerezve meg a misszióban szükséges rendészeti-, jogi- és intézkedés-lélektani ismereteket, majd visszatérnek Szolnokra, hogy a katonai rendész képzést, a kötelezően előírt lőgyakorlatot és a gyakorlati foglalkozásokat végrehajtsák.

1595903417
 

×