Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság a legfontosabb

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 17. 12:21

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett fogadták Afganisztánban dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert, aki először látogatott Afganisztánba. Miután az utóbbi időben a biztonsági helyzet jelentősen romlott Baghlan tartományban, a honvédelmi miniszter elsődlegesen erről, illetve a misszióban szolgáló magyar katonák élet- és munkakörülményeiről, ellátásáról, feladatairól tájékozódik a helyszínen.

A magyar delegáció Törökországon keresztül érkezett meg Mazar-e Sharifba, ahonnan páncélozott terepjárókkal utazott a magyarok Baghlan tartományban lévő táborába.

Mivel a harci cselekmények közelebb kerültek a magyar táborhoz, a delegációt kiemelt biztonsági intézkedésekkel fogadták. A megérkezést követően a delegáció először a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Pol-e-Khomriban lévő táborába látogatott, ahol Boldizsár Gábor ezredes, a kontingens parancsnoka tájékoztatta a minisztert a magyar katonák feladatairól. Mint elmondta, a tartományi újjáépítési csoportunk a katonai jelenlét hangsúlyosabbá tétele mellett kiszélesítette a civil szerepvállalást is.

A honvédelmi minisztert tájékoztatták azokról a technikai eszközökről is, amelyek az elmúlt időszakban kerültek a kontingens használatába. E mellett a fejlesztések is szóba kerültek, hiszen az utóbbi időszakban több mint egymilliárd forintot fordítottak a magyar tábor bővítésére és megerősítésére.

1595903417
 

Csapaterősítés Afganisztánban

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter afganisztáni látogatása során tárgyalásokat folytatott a Magyar Honvédség további afganisztáni szerepvállalásairól. Magyarország idén közel kétszáz fővel növeli az Afganisztánban szolgáló katonai kontingensének létszámát. 2011 elejére mintegy 500 magyar katona szolgál majd az ázsiai országban. A meglévő feladataink ellátása mellett az afgán biztonsági erők kiképzésére és a nemzetközi együttműködés kiszélesítésére helyezzük a hangsúlyt.

Az Afgán Nemzeti Hadsereg légierejének felkészítésére egy tízfős Mi-24/35 harci helikopter pilótakiképző csoportot küldtünk ki májusban Kabulba. Ezt követi majd 2010 második félévétől egy 3 fős Mi-17-es szállítóhelikopter pilótakiképző csoport Mazar-e Sharifba. Az Afgán Nemzeti Hadsereg logisztikai kiképzésére 17 fővel vagyunk jelen a német vezetésű kabuli Logisztikai Iskolában. A fenti feladatok ellátására a NATO Afganisztáni Kiképző Misszió (NTM-A) részeként küldtük ki az állományt. A megnövekedett magyar katonai létszám logisztikai ellátását egy 35 fős Nemzeti Támogató Elem biztosítja, amely Mazar-e Sharifba, illetve Kabulba települt.

2010. október 1-től újból magyar katonák látják el a Kabuli Nemzetközi Repülőtér (KAIA) vezető nemzeti feladatait, ez további 70 katonát jelent. A Magyar Honvédség egyébként már tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen, hiszen 2008 szeptembere és 2009. március vége között mi láttuk el ezt a feladatot.

Miniszteri előléptetés

Századosból őrnaggyá léptette elő Torba Attilát Afganisztánban Hende Csaba. A
honvédelmi miniszter a mai napját az OMLT – vagyis a Műveleti Összekötő és
Tanácsadó Csoport katonával töltötte. A napvégi feladatértékelésen döntött úgy
az elöljáró, hogy Torba százados egész napi tevékenységét ,,csillagos" jelesre
minősíti. Az immáron őrnagy úrnak szólítható missziós honvéd az előléptetés okát
firtató kérdésünkre csak annyit válaszolt: ,,csak tettem a dolgomat". Torba
Attila az afganisztáni misszióba még századosként a Görgei Artúr Vegyivédelmi
Információs Központból került, ahová már őrnagyként várják vissza.

1595903417
 

1595903418
1595903418
1595903418
1595903418
1595903418
1595903418
 

További cikkek a honvédelmi miniszter afganisztáni útjáról:
Afganisztánban a honvédelmi miniszter