Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István-napi ünnepség Afganisztánban

Szöveg: Jelen Balázs Ákos őrnagy | Fotó: dr. Kállai Ernő alezredes, és Hovorka Sándor főtörzsőrmester |  2020. augusztus 25. 16:54

Közös, ünnepélyes sorakozón, együtt emlékeztek meg az Afganisztánban különböző kontingensekben, valamint egyéni beosztásokban szolgálatukat teljesítő magyar katonák államalapító Szent István királyunkról augusztus 20-án. A megemlékezést Szilágyi Zsolt ezredes, nemzeti rangidős képviselő vezette.

20200825-afganisztan  (1)

Az ünnepi sorakozón Takács Imre Zsolt őrnagy, a Nemzeti Támogató Elem támogató részlegvezetője emlékeztett arra, hogy „Szent István nélkül ma nem lennénk azok, akik vagyunk, a világ talán még a magyar nép nevét sem ismerné. Ismeretlen lenne számukra a magyarság értéke, története, kultúrája, mint ahogy tehetsége, találmányai és alkotó ereje is. Ezért a katonákon is múlik, hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: szabad, erős, független, európai országnak.”

Az ünnepségen a nemzeti rangidős képviselő, a Nemzeti Támogató Elem, a Biztosító Szakasz, valamint a Különleges Műveleti Kontingens parancsnoka elismeréseket adott át.

20200825-afganisztan  (2)

Szent István mellett az „új kenyér” ünnepére is emlékeztek az Afganisztánban szolgáló magyar katonák, hiszen évszázadok óta hagyományosan e napra sütöttek kenyeret az új aratásból őrölt lisztből. A katonák által sütött kenyeret a Camp Marmal táborban szolgálatot teljesítő német katolikus tábori lelkész áldotta meg.

20200825-afganisztan  (4)

Az ünnepség zárásaként a parancsnokok, a kontingensek által biztosított közös vacsorára invitálták a katonákat, akik a hazai ízeket felidézve fogyasztották el az ünnepek elmaradhatatlan részét képező bográcsgulyást és pogácsát.

20200825-afganisztan  (3)