Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar logisztikai csoport az EU szomáliai missziójában

Szöveg: Dr. Kelemen László ömt. őrnagy |  2015. november 10. 9:16

Az EU Szomáliai Kiképző Missziójának törzsében a logisztikai támogató csoport az egyetlen olyan szervezeti elem, amelynek tagjai egy nemzet katonáiból állnak.

Tóth Balázs főtörzsőrmester, csoportparancsnok, Deák László főtörzsőrmester és Dancs Róbert törzsőrmester, a csoport beosztottai nem csak a szó szoros értelmében beszélnek egy nyelvet, de átvitt értelemben is, mivel olyan rutinos, összeszokott csapatot alkotnak, akik félszavakból is megértik egymást. A rájuk bízott feladatokat teljes önállósággal, egymás között megbeszélve és elosztva végzik. Velük előbb-utóbb a misszió minden tagja kapcsolatba kerül, többnyire már a repülőtérre érkezésekor.

1596003683

A csoport fő feladata a hét legtöbb napján Nairobiból érkező ENSZ- és EU szolgálati járatokkal, valamint az Isztambulból naponta érkező menetrend szerinti járattal utazók – a misszió tagjai és vendégei – szállítása a tábor és a repülőtér között. Esetenként – igény szerint – a repülőtéri zónán belül egyéb szállítási feladatokat is ellátnak. Ők felügyelik a misszió teljes személygépkocsi parkját, azaz végzik a járművek takarítását, tankolását, a szükséges karbantartásokat és szervizelést. Ugyancsak feladatuk a gépjárművek mozgásának nyilvántartása és koordinálása.

Az irodaszerek és a bútorok anyagnemfelelőseként a csoport feladata ezen anyagok nyilvántartása, időnkénti leltározása, valamint a helyi beszerzésük teljes körű ügyintézése.

Szerepe van a csoportnak a tábort üzemeltető dél-afrikai céggel való kapcsolattartásban is, hiszen rajtuk keresztül történik a napi rendszeres étkezéseken felüli, a rendezvények és fogadások lebonyolításához szükséges élelmezés, valamint a közösségi épületekben észlelt meghibásodások elhárításához és a kisebb átalakításokhoz szükséges munkák megrendelése.

1596003683

A feladatok jellegéből adódóan fontos a jó kapcsolatteremtő és kommunikációs készség mind a misszió állománya, mind pedig a helyi hatóságok képviselői, a szolgáltatók és a kereskedők felé. Ennek a követelménynek a csoport tagjai maximálisan eleget tesznek, és ha velük járunk a mogadisui repülőtér környékén, azt látjuk, hogy nagyon sok ember személyes ismerősként üdvözli őket. Ebből az ismeretségből a misszió tagjai is profitálnak, mert – bár státuszukat és mozgásukat egyezmények szabályozzák – sok múlik a repülőtéri ügyintézők hozzáállásán, jóindulatán, amit a csoport tagjainak jelenléte és rutinja alapvetően biztosít, és ez a bizalmi légkör segíti a beszerzések eredményes lebonyolítását is.

A csoport jelenlegi állománya júniusban érkezett ki Szomáliába, és tervezett szolgálati idejük december elején véget ér. A két beosztott altiszt váltásra tervezett, a csoportparancsnok kiküldetését azonban fél évvel meghosszabbították, ami biztosítja a szükséges folytonosságot, a feladatok további zökkenőmentes ellátását.

1596003683